20.5.18

Δικαιώματα ΛΟΑΤ: προχωράμε μπροστά, διεκδικούμε περισσότερα!

Δημοσιεύουμε την προκήρυξη του «Ξ» Θεσσαλονίκης που μοιράστηκε χτες στην πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 2ου αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride


Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μία σειρά από διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ[*] ατόμων να ικανοποιούνται: η επέκταση του Σύμφωνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα άτομα, ο νέος νόμος για την ταυτότητα και έκφραση φύλου, καθώς και το δικαίωμα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα άτομα είναι βήματα μπροστά σε σχέση με την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤ ατόμων και τα δικαιώματά τους.
Την ίδια ώρα, όλα αυτά τα βήματα είναι «λειψά». Το σύμφωνο μπορεί να επεκτάθηκε, αλλά το δικαίωμα στον γάμο παραμένει ανικανοποίητο· τα διεμφυλικά άτομα, παρά τις διευκολύνσεις του νέου νόμου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά εμπόδια στην διαδικασία αλλαγής των εγγράφων τους· και ενώ τα ομόφυλα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν πλέον να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι ξεκάθαρο ότι απέχουμε πολύ από την θεσμοθέτηση του δικαιώματος της υιοθεσίας (τεκνοθεσίας).

Αντιφάσεις

Την ίδια περίοδο που ψηφίζονταν οι παραπάνω νόμοι είδαμε και ακούσαμε άκρως κακοποιητικές απόψεις για τα ΛΟΑΤ άτομα. Την ώρα που ο Μητσοτάκης αναφερόταν σε συνομιλία έφηβου με εξωγήινο και ο Λεβέντης μιλούσε για παράνοια και ψυχασθένεια των διεμφυλικών εντός Βουλής, εκτός Βουλής ο Αμβρόσιος δήλωνε στο δικαστήριο: «Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Παρά τις σοκαριστικές αυτές δηλώσεις όμως, αθωωνόταν από την κατηγορία για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤ ατόμων!
Ζούμε λοιπόν σε μία εποχή γεμάτη αντιφάσεις, με μικρές και σημαντικές νίκες για τα ΛΟΑΤ άτομα, αλλά, ταυτόχρονα και με τα πιο συντηρητικά στρώματα και στοιχεία να εξαπολύουν τα πιο ομοφοβικά και τρανσφοβικά βέλη που έχουν στις φαρέτρες τους. Ζούμε στην εποχή που μία κυβέρνηση δηλώνει «αριστερή», επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας στο σύνολο της κοινωνίας και παράλληλα φέρνει στην Βουλή μισο-προοδευτικά νομοσχέδια ώστε να μπορέσει να ξεπλύνει τα χέρια της και να παρουσιαστεί σαν κάτι διαφορετικό.

Εμείς τα κερδίσαμε!

Παρά τις αντιφάσεις όμως, ένα είναι σίγουρο: Κανένα από τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν δεν «χαρίστηκε» στα ΛΟΑΤ άτομα! Μπορεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς της πολιτικούς λόγους να παραχώρησε κάποια δικαιώματα, όμως δεν θα είχε παραχωρήσει τίποτα αν τα ίδια τα ΛΟΑΤ άτομα δεν τα είχαν διεκδικήσει! Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, τα ΛΟΑΤ άτομα οργανώνονται και απαιτούν όλο και πιο δυναμικά τα δικαιώματα που τους στερούν, παλεύουν ενάντια στις ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις, διεκδικούν την ορατότητα και την ισότητα!
Και κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη, κάθε βήμα μπροστά που γίνεται, είναι επιτυχία του ΛΟΑΤ+ κινήματος και όσων αντι-σεξιστικών, αντιρατσιστικών, φεμινιστικών, αριστερών κλπ οργανώσεων ανέδειξαν και αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα αυτά!

Διεκδικούμε περισσότερα!

Ενώ κάθε νομικό δικαίωμα που κατακτιέται είναι πολύ σημαντικό, δυστυχώς δε συνεπάγεται την εξάλειψη της ομοφοβίας/τρανσφοβίας. Συνεχίζουμε να τη συναντάμε τόσο σε επίπεδο εξουσίας (όπου ο κάθε ένας/μία βουλευτής/τίνα νιώθουν την αυτοπεποίθηση να μιλήσουν όπως θέλουν για τα ΛΟΑΤ άτομα) όσο και στην Εκκλησία με τον Αμβρόσιο, τον Άνθιμο και άλλους «ανθρώπους του Θεού» που κηρύσσουν ανεμπόδιστα το μίσος, και κατ’ επέκταση και στα πιο συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ΛΟΑΤ οργανώσεις να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους και σε θεσμικό επίπεδο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα σε κινηματικό επίπεδο, ώστε κάθε βήμα μπροστά να είναι ολοκληρωμένο και όλα όσα κατακτούνται, να γίνονται ταυτόχρονα και κτήμα στην συνείδηση της κοινωνίας.
Πέρα όμως απ’ αυτό, αποτελεί ευθύνη της Αριστεράς, των οργανώσεων του εργατικού κινήματος (πρωτοβάθμια σωματεία κ.α.) και των άλλων κοινωνικών κινημάτων, να συμπεριλάβουν στους αγώνες τους τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ ατόμων. Ο στόχος πρέπει να είναι μια κοινωνία όπου οι διακρίσεις βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού θα είναι παρελθόν, σε μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και ρατσισμό – πράγμα που σημαίνει μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και σοσιαλισμού, με την πραγματική βέβαια έννοια της λέξης κι όχι με τη διαστρέβλωση που της έχουν προσδώσει οι «κομμουνιστές» τύπου ΚΚΕ και οι «σοσιαλιστές» τύπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.