8.5.18

Αθώοι οι 5 εθελοντές διασώστες


Πανηγυρικά αθώους κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους πέντε εθελοντές διασώστες από την κατηγορία της απόπειρας διευκόλυνσης παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών.

Οι πέντε –τρεις Ισπανοί πυροσβέστες μέλη της ΜΚΟ Proem–Aid και δύο Δανοί εθελοντές μέλη της Team Humanity– συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στο λιμάνι του νησιού τον Ιανουάριο του 2016, μόλις είχαν επιστρέψει από ακόμη μία αποστολή διάσωσης, από τις δεκάδες που είχαν εκτελέσει επιτυχώς όλο το φθινόπωρο του 2015 και τους πρώτους μήνες του φονικού χειμώνα που ακολούθησε.

«Πρόκειται πρώτα απ’ όλα για μια νίκη της δικαιοσύνης», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο συνήγορος υπεράσπισης Φραγκίσκος Ραγκούσης, που στάθηκε στο γεγονός της πλήρους αθώωσης.

«Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι απαλλάχθηκαν πλήρως των κατηγοριών και όχι απλά λόγω αμφιβολιών. Ελπιδοφόρο, υπό την έννοια ότι τα αδικήματα ποτέ δεν αποδείχθηκαν», συμπλήρωσε.

Οπως μάλιστα τόνισε και στην αγόρευσή του, η όλη υπόθεση μέσα και από τις μαρτυρικές καταθέσεις φάνηκε να ήταν ένα σχέδιο για την καταστολή και τον έλεγχο των ΜΚΟ, με πολιτικές προεκτάσεις.




Το δικαστήριο, σύμφωνα και με τους παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας που βρέθηκαν στο πλευρό των κατηγορουμένων, φάνηκε να στέκεται ιδιαίτερα στο τυπικό μέρος της υπόθεσης και πιο συγκεκριμένα στις διαδικασίες που ακολούθησε το σκάφος της Team Humanity πριν και κατά τον απόπλου της 14ης Ιανουαρίου 2016, όταν και έλαβε την κλήση για βάρκα με πρόσφυγες που κινδύνευε να ναυαγήσει ανοιχτά του νησιού.

Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο ένας εκ των δύο Δανών υπηκόων, με συγκυβερνήτη τον δεύτερο συμπατριώτη του, οι οποίοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι πριν από τον απόπλου είχαν ενημερώσει έγκαιρα το λιμεναρχείο για τον σκοπό της εξόδου του σκάφους από το λιμάνι.

Κάτι που νωρίτερα είχαν αρνηθεί οι μάρτυρες κατηγορίας, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Μυτιλήνης, που συνέλαβαν τους πέντε αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους. Θυμίζουμε ότι η σύλληψή τους έγινε παρά το γεγονός ότι το διασωστικό σκάφος της Team Humanity επέστρεψε άπραγο, αφού η σχετική έρευνα για σκάφος σε κίνδυνο κατέληξε άγονη.

Από την πλευρά τους οι τρεις Ισπανοί, πυροσβέστες στο επάγγελμα, δήλωσαν άγνοια για την έγκαιρη ή μη ειδοποίηση του Λιμενικού Σώματος, αφού εκείνη την ημέρα βρέθηκαν στο σκάφος ως απλά μέλη του πληρώματος και αυτό λόγω του γεγονότος ότι το δικό τους σκάφος είχε παρουσιάσει βλάβη.

Οι πέντε κατηγορούνταν και για παράνομη οπλοφορία, αφού στο σκάφος είχαν βρεθεί και διάφορα εργαλεία διάσωσης όπως υδραυλικοί κόφτες που από τους λιμενικούς θεωρήθηκαν όπλα!

Να σημειωθεί ότι η αθώωσή τους επετεύχθη παρά την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας που ζήτησε την ενοχή τους σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τη δίκη παρακολούθησε πλήθος δημοσιογράφων, κυρίως από την Ισπανία, ενώ μεταξύ της συνοδείας των κατηγορούμενων πυροσβεστών ήταν και Ισπανοί βουλευτές της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.

Συντάκτης: 
Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.