1.4.18

«Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» βάφτηκε με αίμα

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον φράχτη ασφαλείας. Εκατοντάδες οι τραυματίες στην κινητοποίηση που οι Παλαιστίνιοι την έχουν ονομάσει «Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε 15 ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1400. Μεγάλα πλήθη έτρεξαν προς το φράκτη και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες με τους Ισραηλινούς να απαντούν με σφαίρες που πολλές εξ' αυτών τραυμάτισαν τους άοπλους διαδηλωτές στα πόδια, ενώ υπήρξαν και θύματα.
Ο Ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι περίπου 17.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε έξι σημεία στη Λωρίδα της Γάζας, «προκαλώντας ταραχές».
Οι Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί στη Γάζα, στα σύνορα με το Ισραήλ, για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαμαρτυρία η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Η «Μεγάλη Πορεία» ξεκίνησε σήμερα (30/03) και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάη.
Σαν σήμερα, συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία έξι Παλαιστινίων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ (πόλεμος των έξι ημερών). Στις 15 Μάη είναι η επέτειος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν ως την ημερομηνία που ξεκίνησε ο εκτοπισμός τους.

Στα ύψη το θερμόμετρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας κοντά στο φράχτη και επιτίθενται τακτικά στους Παλαιστίνιους που εκσφενδονίζουν πέτρες.
Οι διοργανωτές δήλωναν σε κάθε τόνο πως «Η Μεγάλη πορεία της Επιστροφή» είναι μια ειρηνική διαδήλωση που συμμετέχουν οικογένειες και περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν δημιουργήσει πέντε κατασκηνώσεις για όσους θελήσουν να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα σύνορα και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ το θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη.

Πορεία πέρα από τα σύνορα

Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκέντρωση χιλιάδων Παλαιστινίων, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει ότι την τελευταία ημέρα της διαμαρτυρίας (15 Μάη) θα πραγματοποιηθεί πορεία πέρα από τα σύνορα, μέσα στο έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή είναι και μία μορφή επίδειξης δύναμης της Χαμάς εν μέσω των διαβουλεύσεων με την Φατάχ κι ενώ είχε προηγηθεί απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είχε ανεβάσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των οργανώσεων της Παλαιστίνης.

Στον αντίποδα οι δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή και ο αριθμός των στρατιωτών έχει διπλασιαστεί με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια στην περιοχή. 
Οι αρχές του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι εκφράζονται φόβοι πως θα επιχειρηθεί μία μαζική παραβίαση των συνόρων.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτηρίζει τη διαμαρτυρία ως μια «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί αντιπαράθεση με το Ισραήλ» υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για όποιες συγκρούσεις βαραίνει τη Χαμάς και τις υπόλοιπες οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση».
*Το Συμβούλιο Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει (30/03) προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.