15.4.18

Επιμένουν με απεργίες και πορείες οι Γάλλοι κατά Μακρόν

Δυναμική καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, πάγωμα για τα δύο τρίτα των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και μεγάλες πορείες κατά τη γενική 48ωρη απεργία που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Γαλλία, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει, λέγοντας ότι καμία κινητοποίηση δεν θα αποτρέψει το έργο του.

Η απεργία της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει έως και τα μέσα Ιουνίου οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Γαλλία, αντιδρώντας στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του δημόσιου δικτύου, και στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και άλλων τομέων της οικονομίας και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με δικά τους αιτήματα.
Η απεργία στα τρένα, που συνεχίζεται και σήμερα, σύμφωνα με τους απεργούς προκάλεσε προβλήματα στα δύο τρίτα των συγκοινωνιών. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεάσει το 80% των δρομολογίων μεταξύ Παρισιού και Βελγίου ή Ολλανδίας.
Στο εσωτερικό τα πραγματοποιούμενα δρομολόγια δεν θα ξεπεράσουν το ένα τρίτο των προγραμματισμένων.

Μεγάλη συγκέντρωση

Στο κέντρο του Παρισιού, λόγω της μεγάλης πορείας αλλά και της απεργίας, ο Πύργος του Άιφελ έμεινε κλειστός για τους επισκέπτες.
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά της πολιτικής Μακρόν, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του στην οικονομία και την εκπαίδευση, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει «κλήρωση» για την είσοδο στις δημοφιλείς σχολές των πανεπιστημίων, αντί της ελεύθερης πρόσβασης που ισχύει έως τώρα, για όσους έχουν το εθνικό απολυτήριο.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, συνταξιούχοι, δικηγόροι και δικαστικοί.

Αστυνομική επιχείρηση στη Σορβόνη

Στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης η αστυνομία χρησιμοποίησε τις ειδικές της δυνάμεις για να σπάσει την κατάληψη που πραγματοποίησαν εκατοντάδες φοιτητές, την ώρα που χιλιάδες άλλοι έκαναν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστήμιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των αστυνομικών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Σορβόνη έχει ιστορικά συνδεθεί με τον Μάη του 1968, διότι υπήρξε ο πυρήνας της εξέγερσης των φοιτητών πριν από 50 χρόνια, όταν πυροδότησε σημαντικές εξελίξεις τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τους φοιτητές «επαγγελματίες ταραχοποιούς», έχει υποβαθμίσει τα αιτήματά τους υποστηρίζοντας ότι όλα τα κάνουν διότι δεν τους ενδιαφέρει η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.