25.4.18

Ομόφωνα και τελεσίδικα ένοχοι ακόμα δύο χρυσαυγίτες

Την ώρα που ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παρουσιάζονται αδιάψευστα πειστήρια ενοχής της ηγεσίας της Χ.Α. που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, άλλη μία τελεσίδικη καταδίκη μελών της βαραίνει τη ναζιστική οργάνωση για τις δολοφονικές πράξεις της.

Οι Νικ. Αποστόλου και Νεκτ. Σαλούφας κρίθηκαν χθες ομόφωνα ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για την επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 και καταδικάστηκαν έκαστος με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή.
Στη συγκεκριμένη επίθεση, μία από τις περίπου 100 συσχετισμένες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία, αποτυπώνεται το modus operandi της οργάνωσης (ξαφνικά και βίαια χτυπήματα, με παραγγέλματα έναρξης και λήξης, εναντίον όσων η Χ.Α. θεωρεί ιδεολογικούς αντιπάλους της), ενώ ο ένας από τους δράστες, ο Αποστόλου, είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Ιδιαίτερα ενοχοποιητικές για τον ίδιο και την ηγεσία της Χ.Α. είναι οι συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και στις οποίες ο Αποστόλου:
■ περιγράφει την κάθετη ροή της εντολής των επιθέσεων της οργάνωσης («για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο [Μιχαλολιάκος] και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας»)
■ παραδέχεται ότι εκείνος στρατολόγησε τον Ρουπακιά («τον είχα βάλει εγώ στις ομάδες ασφαλείας») και επικροτεί τη δολοφονία Φύσσα («έκανε κάτι καλό για το κόμμα»)
■ επιβεβαιώνει ότι ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος («το μπαστάρδι το ψάχναμε τόσο καιρό (...) θυμάσαι που τους είχαμε πετύχει και κατεβήκαμε μετά μαζί με τον Δεβελέκο και τον ψάχναμε;»)
Ο Αποστόλου και ο Δεβελέκος λοιπόν, που έψαχναν -κατά δήλωση του πρώτου- τον Φύσσα, είναι ηγετικά στελέχη της Τοπικής Πειραιά, το τάγμα εφόδου της οποίας παραμένει ενεργό, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία επίθεση στη «Φαβέλα», για την οποία έχει ταυτοποιηθεί ο Δεβελέκος.
Γνωστό στέλεχος της οργάνωσης είναι και ο Νεκτ. Σαλούφας καθώς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. και σωματοφύλακας του βουλευτή Κούζηλου, εμπλέκεται σε πλήθος επιθέσεων -μεταξύ των οποίων στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι- και πρόσφατα συμμετείχε στο τάγμα εφόδου που, με επικεφαλής τον Κασιδιάρη, έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό.
Γράφει: Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.