2.4.18

Οργή κατά της αστυνομικής βίας στο Σακραμέντο


«Βράζει» από οργή το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, όπου ο νεαρός Αφροαμερικάνος, Στέφον Κλαρκ, έπεσε νεκρός από τα πισώπλατα πυρά αστυνομικών, όταν βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού της γιαγιάς του. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και χθες, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του.

Η αρραβωνιαστικιά του Κλαρκ μαζί με τους δύο τους γιους ήταν στην κινητοποίηση, που διοργάνωσε ο πρώην παίκτης του NBA, Ματ Μπαρνς, ο οποίος υποσχέθηκε να δημιουργήσει ταμείο υποτροφιών για παιδιά μαύρων, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Ο θείος του 22χρονου, που είχε δει τον ανιψιό του λίγες ώρες πριν το φόνο, είπε ότι «το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να δει τους γιους του και δυστυχώς δεν μπορεί. Θυμηθείτε λοιπόν ότι, ενώ θρηνούμε, ενώ φωνάζουμε, ενώ κλαίμε, ότι ο πόνος μας, είναι ο πόνος τους ».

Ενέτεινε τις κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία. Έχει να κάνει με κάτι «περισσότερο από το χρώμα. Είναι το σωστό και το λάθος », είπε. «Προσπαθείτε να μου πείτε ότι μπορώ να σκοτώσω κάποιον και να πάω διακοπές επί πληρωμή;»

Το βράδυ της Παρασκευής αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους του κέντρου της πόλης για περίπου τέσσερις ώρες, με ηγέτες του Black Lives Matter του Σακραμέντο να προσπαθούν πολλές φορές να κατευνάσουν τα πνεύματα για να διατηρήσουν την πορεία ειρηνική.

Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διημέρου άρχισαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της νεκροτομής μετά από αίτημα της οικογένειας του, που ήρθε σε αντίθεση με την επίσημη της αστυνομίας και διαπίστωσε ότι οι έξι από τις οκτώ σφαίρες εισήλθαν στο σώμα του θύματος από πίσω.




Στις 18 Μαρτίου ο Κλάρκ βρισκόταν στην πίσω αυλή της γιαγιάς του κρατώντας μόνο το iPhone του, όταν αξιωματικοί, οι οποίοι δεν είπαν ότι είναι αστυνομικοί, φώναξαν σε αυτόν για να δείξει τα χέρια του και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν πριν να μπορέσει να απαντήσει.

Μια μέρα μετά τη δολοφονία, η αστυνομία υποστήριξε ότι οι αξιωματικοί που πυροβόλησαν τον Κλαρκ «είδαν τον ύποπτο να τους αντιμετωπίζει, να προχωράει με τα χέρια του εκτεταμένα και να κρατάει ένα αντικείμενο στα χέρια του».

Η αστυνομία του Σακραμέντο απάντησε στα ευρήματα του ιατροδικαστή Μπένετ Ομάλου, που ανακοίνωσε τα παραπάνω αποτελέσματα σε συνέντευξη Τύπου, με μια σύντομη δήλωση που ανέφερε ότι το τμήμα δεν έχει λάβει την επίσημη αυτοψία και ότι η έρευνα διεξήχθη ανεξάρτητα από την αστυνομία και την κρατική δικαιοσύνη.

Όμως, πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις για τους 20 πυροβολισμούς, όπως του εσφαλμένου ισχυρισμού ότι ο 22χρονος βρέθηκε με μια «μπάρα εργαλείων».

Αρκετοί παίκτες των Kings ένωσαν τις φωνές του με εκατοντάδες μέλη της μαύρης κοινότητας για δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, όπου οι παριστάμενοι μίλησαν για την αστυνομική βία και φώναξαν τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας χρηματοδότησε ένα βίντεο για την αστυνομική βία και ίδρυσε ένα ταμείο εκπαίδευσης για τα παιδιά του Κλαρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.