27.4.18

«Δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός»

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σε πόλεις της Ισπανίας μετά την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να απαλλάξει πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας έφηβης κατά τη διάρκεια φεστιβάλ το 2016 στην Παμπλόνα. Το δικαστήριο καταδίκασε τους άνδρες για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων και οργή. Πολιτικοί από τα κόμματα στην Ισπανία καταδίκασαν την απόφαση.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο στη Ναβάρα, στη βόρεια Ισπανία, καταδίκασε τους πέντε άνδρες, οι οποίοι είχαν βιντεοσκοπήσει το περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα, για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές από ότι αυτό του βιασμού.

Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, όπως προβλέπεται, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό. Η κατηγορία αυτή συνήθως απαγγέλλεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανήλικων συντρόφων ή προσώπων που δεν δύνανται να συναινέσουν σε σεξουαλικές επαφές, όπως προσώπων υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη δίκη που διήρκησε 5 μήνες, κεκλεισμένων των θυρών ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα του θύματος, ο δικαστής διαβάζοντας την απόφαση, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης άνω των 20 ετών για καθέναν εκ των κατηγορουμένων. Εντούτοις, τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης εννέα ετών.
Μετά την έκδοση της απόφασης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν: «σε πιστεύω, αδελφή» και «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός». Στη Βαρκελώνη χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες και κραδαίνοντας τα κλειδιά τους στον αέρα.


Καταδίκη της απόφασης από πολιτικούς των κομμάτων



«Ως πολίτης και ως πατέρας, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτήν την απόφαση» ήταν το tweet του Άλμπερτ Ριβέρα, του επικεφαλής του κόμματος Ciudadanos.
«Μοιάζει σα να λέμε στα θύματα ότι αν δεν τα βάλεις με πέντε κακοποιούς, διπλάσιους σε μέγεθος από εσένα, θέτοντας τη ζωή σου σε κίνδυνο, δεν είναι βιασμός» επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Podemos.Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ναβάρας αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι δικηγόροι του θύματος ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, καθώς θεωρούν ότι η ποινή είναι ανεπαρκής.

Έφεση αναμένεται να ασκήσουν και οι κατηγορούμενοι, που σημειωτέον διαφήμιζαν το όσα έκαναν μέσω διαδικτύου αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «manada», δηλαδή «αγέλη λύκων», διότι οι ίδιοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι η κοπέλα είχε συναινέσει. Όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι τους, στο βίντεο η κοπέλα δεν δείχνει «ούτε να ντρέπεται, ούτε να πονάει, ούτε να υποφέρει», ενώ σε όλη τη διάρκεια της δίκης επιχείρησαν με κάθε τρόπο να αποδυναμώσουν την αξιοπιστία του θύματος.
Όπως εκτιμάται, η υπόθεση θα έχει συνέχεια και την τελική απόφαση θα κληθεί να εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.