16.4.18

Οι ράπερ του αντισημιτισμού;

Ξέσπασμα οργής στη Γερμανία για την βράβευση δύο ράπερ οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί πως έχουν στίχους στα τραγούδια τους που προωθούν τον αντισημιτισμό. Οι αναφορές στο Άουσβιτς προκάλεσαν διαμαρτυρίες.

Το ραπ δίδυμο Kollegah και Farid Bang κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ραπ/χιπ χοπ σχήματος στα φετινά βραβεία Echo, όμως η διάκριση αυτή προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών από καλλιτέχνες, πολίτες, αλλά και πολιτικούς.
Ο λόγος το γεγονός ότι ορισμένοι στίχοι των δύο νεαρών καλλιτεχνών έχουν θεωρηθεί ρατσιστικοί και αντισημιτικοί.
Η υπόθεση έρχεται σε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό της Γερμανίας για αύξηση της αντισημιτικής ρητορικής, ενώ για πρώτη φορά η κυβέρνηση διόρισε ειδικό επίτροπο για να επιβλέπει τέτοια θέματα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Χέικο Μας δήλωσε ότι «οι αντισημιτικές προκλήσεις δεν αξίζουν βραβείο. Είναι αποκρουστικές», ενώ ο ίδιος ο Φέλιξ Κλάιν, ειδικός επίτροπος για ζητήματα αντισημιτισμού καταδίκασε τη βράβευση.
Μπορεί οι Kollegah και Farid Bang να αρνούνται πως έχουν ρατσιστικό λόγο, όμως στίχοι όπως «το δικό μου σώμα είναι πιο συγκεκριμένο από εκείνα των κρατουμένων του Άουσβιτς» και «Θα κάνω ένα νέο Ολοκαύτωμα με μια μολότοφ» έχουν προκαλέσει σάλο και διαμαρτυρίες.
Για τη βράβευση αντέδρασαν και άλλοι Γερμανοί καλλιτέχνες με έναν να ανακοινώνει ότι επιστρέφει το βραβείο που κέρδισε στην ίδια τελετή.
Από την πλευρά της η γερμανική μουσική βιομηχανία που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση να βραβευθούν οι δύο νεαροί τονίζοντας ότι η επιτροπή κοιτάζει μόνο τις πωλήσεις και όχι τους στίχους των τραγουδιών.
Δεν είναι λίγες, πάντως, οι Εβραϊκές οργανώσεις που έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως εδώ και καιρό για ορισμένους από τους στίχους του ραπ διδύμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.