27.4.18

Ο Στηβ Γιατζόγλου Δεν θα Ξεπεράσει Ποτέ τη Χρυσή Αυγή

Σε ρόλο μπασκετικού Αλέφαντου, απολύθηκε λίγες ώρες μετά την πρόσληψή του στον Πανιώνιο, έπειτα από αντιδράσεις.

Υπάρχει μια παλιά ιστορία που ο Στιβ Γιατζόγλου λατρεύει να διηγείται με αυτήν την εξωφρενική προφορά του Ελληναμερικάνου που κάποτε έβγαζε γέλιο. Το μακρινό 1971, ο Στιβ, μεγαλωμένος και ατσαλωμένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, γιος μιας οικογένειας μεταναστών που έφυγαν νωρίς από τη Δραπετσώνα για να βρουν την τύχη τους στην Αμερική, φορτώθηκε με τις βαλίτσες του στις οποίες είχε σκόρπια ρολά από χαρτιά υγείας και ήρθε στην Ελλάδα να βρει την μπασκετική του τύχη στην φτωχή πλην τίμια μπασκετική Ελλάδα. 

Γιατί χαρτιά υγείας; Διότι, όπως έλεγε ο ίδιος γελώντας, «Η μάνα μου, που είχε φύγει μικρή από την Ελλάδα για το αμερικάνικο όνειρο, μου γέμισε μια τσάντα, λέγοντάς μου “Κοίτα παιδί μου, στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί, δεν έχουν τουαλέτες όπως εμείς εδώ και βγαίνουν στα χωράφια για να κάνουν την ανάγκη τους”».
Ωραία ιστορία, με χιούμορ και με νοήματα. Δείχνει με έναν τρόπο την περίεργη αντίληψη του μετανάστη, το μπλέξιμο των Ελληνοαμερικανών για το «πώς είναι τα πράγματα την Ελλάδα», τη μητρική αγάπη και το σπάνιο ταλέντο του Στιβ Γιατζόγλου να διηγείται ιστορίες.
Ο πρώην παίκτης και νυν προπονητής Γιατζόγλου είναι διάσημος για πολλά πράγματα. Ενα απ’ αυτά, είναι το πόσο γέλιο μπορεί να βγάλει με τις διηγήσεις του, εν μέρει λόγω της εξωφρενικής προφοράς που λέγαμε και εν μέρει λόγω του έμφυτου χιούμορ παρατήρησης και ατάκας. Το τι έχει πει είναι ολόκληρη ανθολογία, που ο Βασίλης Σκουντής έχει κάτσει και έχει αποδελτιώσει απολαυστικά στο παρελθόν. Ακολουθούν ορισμένες από τις κοφτές, ελληνοαμερικάνικες ατάκες του που κάποτε τον έκαναν ξεχωριστό.
  • «Στον Άρη αισθάνομαι σαν τον Χριστόφορο Κολόμβο, που μπήκε στο καράβι και όταν έφτασε στην Αμερική, νόμιζε ότι είναι στις Ινδίες» (Δεκέμβριος 2000)
  • «Στενοχωριέμαι, αλλά τι να κάνω; Θα πιούμε δυο ουίσκια το βράδυ, θα δούμε και καμιά ωραία γκόμενα και αύριο ξανά στον αγώνα» (Άρης- Ολυμπιακός 54-55, Ιανουάριος 2001)
  • «Στο τέλος θα φανεί τι είμαι: Παλικάρι, τρελός, βλάκας ή μαλάκας με περικεφαλαία» (ΠΑΟΚ-Άρης, Φεβρουάριος 2001)
  • «Αμέ, πώς δεν θέλω να μείνω στον Αρη; Αλλά με ποιον να μιλήσω και με ποιον να συμφωνήσω; Με τα γκαρσόνια του κυλικείου ή με τον φύλακα της Έκθεσης δίπλα;» (Απρίλιος 2001)
  • «Ο Άρης διδάσκει ιστορία; Να, σήμερα, για παράδειγμα, αντέξαμε πιο πολύ κι από το Στάλινγκραντ» (Άρης- Ηρακλής, Απρίλιος 2001).
  • «Ήρθα ντυμένος με κοστούμι και φεύγω ξεβράκωτος» (Ολυμπιακός-Άρης 113-84, Μάιος 2001)
  • «Τόσα εκατομμύρια έχει ο Ολυμπιακός, ρε Ηλία (σσ: Ζούρος), μια πορτοκαλάδα δεν μπορούσε να μας κεράσει;» (ΣΕΦ, Ολυμπιακός-Άρης, Οκτώβριος 2001)
  • «Κάντε ρε 'σεις καμιά ερώτηση. Τι, μόνο για να φάτε από τον μπουφέ του Τζιβελέκα ήρθατε εδώ;» (Δάφνη-Άρης, Μάιος 2001)
  • «Το μπάσκετ είναι καταδικασμένο, όπως ο ψαράς που ψαρεύει με δυναμίτες. Σήμερα πιάνει όλα τα ψάρια και αύριο δεν θα βρει ούτε λέπι» (Μάιος 2001)
  • «Πώς να πάρουμε τον Βασίλη τον Σούλη; Εδώ δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε μια βίζιτα» (Ιούλιος 2001)
  • «Δεν ανέχομαι να βλέπω την ομάδα μου να χάνει και να τρώει ξύλο. Αν είναι να χάσουμε, τουλάχιστον ας τους δώσουμε κι εμείς δυο-τρεις καλές» (Ολυμπιακός-Άρης, Σεπτέμβριος 2001)
  • «Πήρατε χαμπάρι τι έγινε σήμερα; Μπήκαμε να κάνουμε καλλιτεχνικό πατινάζ σε έναν αγώνα, που ο αντίπαλος έπαιζε χόκεϊ επί πάγου» (Ολυμπιακός-Άρης, Σεπτέμβριος 2001)
  • «Εμείς ήμασταν Audi και ο ΠΑΟΚ Rolls Royce (ΠΑΟΚ-Άρης, Δεκέμβριος 2001)
  • «Κι εμένα μου αρέσει ένα κοστούμι Armani που είδα το πρωί στην Τσιμισκή. Αλλά επειδή δεν έχω λεφτά, θα περιμένω να πάρω ένα άλλο του χρόνου στις εκπτώσεις από την Εγνατίας» (Άρης-ΑΕΚ, Οκτώβριος 2001)
  • «Δεν πάμε καλά. Έβαλαν τέτοια γιορτή μέσα σε μια γκαρσονιέρα, που χωράει μόνο εκείνους που θέλουν να βγουν φωτογραφία» (Αll Star Game, Βόλος, Μάρτιος 2004)
  • «Η διαφορά ανάμεσα σε έναν δοκιμασμένο και σε έναν άγνωστο παίκτη είναι στην τιμή. Η μεταγραφή είναι σαν τον γάμο. Τι προίκα έχει η νύφη και τι σκόντο μπορεί να κάνει ο γαμπρός» (Νοέμβριος 2006)
  • «Τι πρόβλημα μπορεί να 'χει ο Ομπράντοβιτς; Αλί σε εμάς τους φουκαράδες. Ο Ζέλικο πίνει τώρα το τζιν τόνικ του στο Βελιγράδι και έχει ένα φορτηγό δολάρια για να αγοράσει ξένο» (Νοέμβριος 2006)
  • «Τι θέση παίζει ο Τάρπλεϊ; Αυτή είναι η πιο αστεία ερώτηση που έχω ακούσει στη ζωή μου. Ακου ρε, τι θέση παίζει ο Τάρπλεϊ! Είναι σαν να ρωτάς πού χέζει η αρκούδα στο δάσος! Όπου θέλει χέζει η αρκούδα κι όπου θέλει παίζει ο Τάρπλεϊ» (Οκτώβριος 1993)
  • «Όταν ο δρόμος είναι γεμάτος λάσπες, όταν ο ουρανός γεμίζει μαύρα σύννεφα, όταν δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, τότε έρχεται ο Στιβ» (Σεπτέμβριος 2001)

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Μόνο που εδώ και λίγο καιρό, τα χαμόγελα έχουν παγώσει. Από την ημέρα που από το στόμα ενός μετανάστη από την Αμερική, βγήκε η ατάκα στήριξης και συμπάθειας στη Χρυσή Αυγή, μαζί με την επίσκεψή του σε εκδήλωση της νεοναζιστικής οργάνωσης, όλο το παρελθόν έχει σβηστεί.


Την Πέμπτη το βράδυ, ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στον Πανιώνιο και λίγες ώρες μετά, σαν ένας μπασκετικός Αλέφαντος, ο Γιατζόγλου έγραψε ιστορία, καθώς η πρόσληψή του έγινε απόλυση, μετά από πιέσεις και αντιδράσεις του κόσμου της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Πλέον στον πάγκο του Πανιωνίου αντί για τον 69χρονο, θα κάτσει για τα τρία ματς που απομένουν για την ολοκλήρωση της Basket League ο βοηθός του Βαγγέλη Ζιάγκου, Δημήτρης Μισιακός.


Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα σε αυτήν την ιστορία. Η επίκληση του Στηβ πως «εχουμε ελευθερία μπορώ να λέω ο,τι θέλω», χωρίς όμως να σκεφτεί τις επιπτώσεις των δηλώσεων και των πράξεων του. Η κουβέντα που θα ανοίξει για την ελευθερία να λέει ο καθένας ο,τι θέλει, χωρίς όμως πάλι να τεθεί το ζήτημα τις ατομικής ευθύνης και του προβλήματος να λέει ένας άνθρωπος του αθλητισμού πως στηρίζει φασίστες, ρατσιστές και υπόδικους εγκληματίες. Το ζήτημα της υποτίμησης της νοημοσύνης που κρύβεται πίσω από την ιστορία. Το μεγαλείο των οπαδών της ομάδας της Νέας Σμύρνης, που πάντα ξεχώριζε και το αποδεικνύει.
Και τέλος, ο κύκλος της ιστορίας με τα χαρτιά υγείας. 

Ετσι είναι η ζωή, Στηβ. Στην Ελλάδα και χαρτιά υγείας έχουμε και τα πετάμε όταν βρομίζουν.
Γραφει: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.