27.4.18

Και ο Bill Cosby Ένοχος για Σεξουαλική Κακοποίηση

Θα παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την καταδίκη. Μερικές από τις γυναίκες που τον κατηγορούν άρχισαν να κλαίνε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο ηθοποιός και κωμικός Bill Cosby κρίθηκε ένοχος χθες, Πέμπτη, για τρεις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης, κατά την επανεκδίκαση της υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης της Πενσυλβανίας.

Οι ένορκοι, αποτελούμενοι από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν περίπου 14 ώρες για να συζητήσουν, κατά τη διάρκεια των οποίων έστειλαν ένα σημείωμα στον δικαστή ζητώντας τον ορισμό της λέξης «συγκατάθεση».
Ο 80χρονος Cosby βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ποινή μέχρι και 30 χρόνων φυλάκισης και πρόστιμα ύψους 75.000 δολαρίων.
Μερικές από τις γυναίκες που κατηγορούν τον Cosby άρχισαν να κλαίνε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας και αρκετοί έπρεπε να απομακρυνθούν από την αίθουσα του δικαστηρίου, ανέφερε η Philadelphia Inquirer.
Σύμφωνα με το AP, ο Cosby ξέσπασε κατά των εισαγγελέων αφού προέτρεψαν τον δικαστή να κρατήσει τον Cosby αμέσως μετά την ετυμηγορία, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγει αφού έχει ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Cosby φέρεται να φώναξε στο δικαστήριο: «Δεν έχω ιδιωτικό αεροπλάνο, μαλάκα».
Ο Cosby θα παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την καταδίκη, αλλά έχει απαιτηθεί να παραμείνει στην πολιτεία.
Η επανάληψη της δίκης ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες μετά την περάτωση της πρώτης δίκης που είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, πέρυσι. Ο 80χρονος διασκεδαστής, γνωστός ως ο πατέρας του «The Cosby Show», αντιμετώπισε τις ίδιες κατηγορίες που είχε κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης: ότι νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά εναντίον της υπάλληλου του Πανεπιστημίου του Temple, Andrea Constand, στην προαστιακή κατοικία του στη Φιλαδέλφεια πριν από μια δεκαετία. Ο Cosby δήλωσε πως δεν είναι ένοχος.
Η επανεκδίκαση περιείχε πολλές από τις ίδιες πτυχές με την πρώτη περίπτωση - με μερικές βασικές διαφορές. Στην αρχή, ο δικαστής επέτρεψε σε περισσότερες μάρτυρες να καταθέσουν σε σχέση με την πρώτη δίκη. Κατέθεσαν έξι γυναίκες, στις οποίες δεν είχε επιτραπεί να καταθέσουν κατά την τελευταία δίκη - εκτός από την Constand. Όλες τους είπαν ότι ο Cosby τις είχε ναρκώσει πριν τους επιτεθεί σεξουαλικά.
Ο Cosby μάλιστα παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι χρησιμοποίησε μεθακαλόνη πριν από το σεξ, δεκαετίες πριν, αν και δύο εμπειρογνώμονες ναρκωτικών έδωσαν αντιφατικές απόψεις για την εξήγηση της Constand για εκείνο το βράδυ.
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης μια άλλη μάρτυρα και την πρώην υπάλληλο του Πανεπιστημίου του Temple, Marguerite Jackson, η οποία δήλωσε ότι η Constand έλεγε ψέματα για την επίθεση και πως το έκανε μόνο για τα χρήματα και τη φήμη. Οι εισαγγελείς «σκιαγράφησαν» την Jackson ως φίλη της Constand, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να καταθέσει στην πρώτη δίκη του Cosby, επειδή η Constand είπε ότι δεν την γνώριζε.
Σε μια άλλη σημαντική απόκλιση από την τελευταία δίκη, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι οι δικηγόροι και από τις δύο πλευρές μπορούσαν να συζητήσουν τον διακανονισμό των 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο η Cosby κατέβαλε στην Constand το 2006, στο πλαίσιο αστικής δίκης. Ο διακανονισμός είναι δημόσιος γνωστός τουλάχιστον από το 2016, όταν ο Cosby μήνυσε την Constand και απαίτησε να του επιστρέψει για παραβίαση της εμπιστευτικής συμφωνίας όταν συνεργάστηκε με την αστυνομία, αλλά το ποσό του διακανονισμού δεν αποκαλύφθηκε στην πρώτη δίκη. Ο ηθοποιός, ωστόσο, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, οι οποίες λήφθηκαν ως πλήρης αξίας και ως αποδεικτικό στοιχείο κατά τη δεύτερη δίκη του.
Γράφουν:Christianna Silva και Alexa Liautaud

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.