2.4.18

Αλληλεγγύη με τους 35 πρόσφυγες στην Μόρια και τους 8 της Πέτρου Ράλλη

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza ανακοινώνει την υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς τους 35 αιτούντες άσυλο από το camp προσφύγων της Μόρια στη Λέσβο, οι οποίοι συνελήφθησαν άδικα μετά από ειρηνική διαμαρτυρία στις 18 Ιουλίου 2017, όπως επίσης και στους 8 αιτούντες άσυλο του κέντρου κράτησης της Πέτρου Ράλλη, οι οποίοι αναμένουν την δίκη τους αφού υποβλήθηκαν σε ακραία αστυνομική βία όταν προσπάθησαν να μιλήσουν στον διευθυντή του κέντρου σχετικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Τη δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας από εκατοντάδες κατοίκους του hotspot στη Μόρια της Λέσβου, η ελληνική αστυνομία παρενέβη βίαια κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει την ειρηνική κινητοποίηση. Η καταστολή ήταν τόσο βίαιη που η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσαν άμεσα μια ανακοίνωση που καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία. Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο αφρικανικό τμήμα του hotspot στη Μόρια, στο οποίο οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι χειρότερες σε όλο το camp και συνέλαβαν επιλεκτικά 35 αιτούντες ασύλου οι οποίοι ήταν γνωστοί για τις προσπάθειές τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους. Έχουν φυλακιστεί από τότε (στη Χίο και την Αθήνα) και περιμένουν τη δίκη τους για τις 20 Απριλίου 2018 στη Χίο.

Σύμφωνα με τη Νομική Ομάδα που εκπροσωπεί τους 35 της Μόρια, μερικοί από τους κατηγορούμενους δεν συμμετείχαν καν στις ειρηνικές διαμαρτυρίες ούτε ήταν παρόντες όταν παρενέβη η αστυνομία. Οι 35 της Μόρια αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες ποινές, όπως εμπρησμό, αντίσταση στη σύλληψη, απόπειρα επίθεσης, πρόκληση ταραχών, καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης. Αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν για να εκφοβίσουν τους πρόσφυγες και να τους εμποδίσουν να μιλήσουν ενάντια στις συνθήκες διαβίωσης του καταυλισμού και όχι με βάση τις πράξεις των κατηγορουμένων. Η δίκη αυτή δεν είναι μόνο άδικη: χρησιμοποιείται παραδειγματικά για να αποτρέψει άλλους πρόσφυγες στην Μόρια να αμφισβητήσουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο camp. Το γεγονός αυτό καταδικάστηκε επανειλημμένα από την πρωτοβουλία “Free Moria 35”, η οποία υπογραμμίζει την αδικία των συλλήψεων και τη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία.

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza καταγγέλλει επίσης την άδικη σύλληψη των 8 αιτούντων άσυλο στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη. Στις 31 Μαΐου 2017 οι πρόσφυγες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης ζήτησαν να μιλήσουν με τον διευθυντή προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία κράτησής τους. Αντί να αποδεχθεί αυτό τους το αίτημα, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε επί τόπου βίαιη επίθεση εναντίον των κρατουμένων, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό και την νοσηλεία πολλών εξ αυτών. Προκειμένου να καλύψουν την αδικαιολόγητη βιαιότητα τους, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επίθεση επινόησαν κατηγορίες κατά των προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι γλίστρησαν και έπεσαν στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν. Από τότε βρίσκονται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους στις 27 Απριλίου 2018 στην Αθήνα, με κατηγορίες όπως αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα επίθεσης και μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων.
Οι 35 της Μόρια και οι 8 της Πέτρου Ράλλη τιμωρούνται διότι αντιστάθηκαν στις φρικτές συνθήκες που δημιούργησε η Ευρώπη-Φρούριο και επειδή αμφισβήτησαν το καθεστώς συνόρων που βασίζεται στη συστηματική κράτηση και την υπογραφή συμφωνιών που αποσκοπούν στην κράτηση προσφύγων χωρίς χρονικό περιορισμό κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συνοριακές περιοχές - όπως η Λέσβος - από τότε που ισχύει η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Οι δίκες αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που σκοπεύει στην αποσιώπηση και απόκρυψη των τρομακτικών εμπειριών των προσφύγων, καθώς και των πολιτικών τους αγώνων για δικαιοσύνη και του δικαιώματος τους στην ελεύθερη μετακίνηση.

Το City Plaza στέκεται αλληλέγγυο με τους 35 πρόσφυγες της Μοριά και τους 8 της Πέτρου Ράλλη και με όλους τους πρόσφυγες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους!

Καλούμε όλες τις αλληλέγγυες συλλογικότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη να σταθούν στο πλευρό των προσφύγων σε αυτές τις δύο σημαντικές δίκες, στις 20 Απριλίου στη Χίο και στις 27 Απριλίου στην Αθήνα.

Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.