27.4.18

Δικογραφία εις βάρος 17 κατοίκων της Μυτιλήνης για την επίθεση κατά προσφύγων

Όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 17 κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι φαίνεται να συμμετείχαν στην προσχεδιασμένη φασιστική επίθεση κατά των προσφύγων στη Μυτιλήνη, την Κυριακή 22 Απριλίου, στην πλατεία Σαπφούς.


Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, φασίστες επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στον καταυλισμό της Μόριας. Περίπου 200 ακροδεξιοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους στην πλατεία, φωνάζοντας «κάψτε τους ζωντανούς» ενώ πετούσαν προς τους συγκεντρωμένους φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σε  ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών έσπευσαν αλληλέγγυοι κάτοικοι του νησιού.

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας, στις 05:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες από την κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και τους μετέφεραν με λεωφορεία στον καταυλισμό της Μόριας. Οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν να απομακρυνθούν, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα και αποσπάστηκαν με τη βία από τους αστυνομικούς. Περίπου 35 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση. Το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις 122 προσφύγων και μεταναστών αλλά και αλληλέγγυων, με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημοσίου χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος 12 κατοίκων της Λέσβου. Οι 5 κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού βαθμού, ενώ άλλοι 12 για πλημμελήματα, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Είναι τα πρώτα άτομα που ταυτοποιούνται από τις ελληνικές αρχές ως εμπλεκόμενα στην επίθεση στην πλατεία Σαπφούς, τόσο κατά των προσφύγων όσο και κατά της αστυνομίας. Το περιεχόμενο των κακουργηματικών πράξεων αφορά προς το παρόν, κατηγορίες για εμπρησμό  και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ οι πλημελληματικές κατηγορίες ποικίλουν, με κύρια αυτή της στάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.