20.3.18

Τα fake news που... σφάζουν και αρνιά και την αλήθεια

Τα fake news δεν έλειψαν ποτέ από το Βόρειο Αιγαίο - ειδικά από τότε που τα πρώτα φαινόμενα εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά άρχισαν να γίνονται ορατά, έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, με κύριους φορείς και εκφραστές διάφορα sites που έτρεξαν να καλύψουν το κενό το οποίο παρατηρούνταν μέχρι τότε στη ρητορική μίσους και ρατσισμού της Ακροδεξιάς.

Τελευταίο επεισόδιο στη Λέσβο, εκεί όπου για ακόμη μία φορά το Lesvosnews.gr υιοθέτησε άκριτα καταγγελία ενός κτηνοτρόφου στη Μόρια όταν ο ίδιος υποστήριξε ότι βρήκε δύο πρόσφυγες να τεμαχίζουν ένα αρνί που του είχαν κλέψει, μέσα στο χωράφι του.

Επίσης παρουσίασε και βίντεο που βεβαίως αναμεταδόθηκε από το site με τον τεμαχισμό του ζώου και τον κτηνοτρόφο να τους προσφέρει πέντε ευρώ ώστε να του δώσουν ένα κομμάτι κρέας.

Η υπόθεση βέβαια μετά τη δημοσίευση του βίντεο πήρε γρήγορα διαστάσεις και έφτασε στην αστυνομία, όπου μετά την προσαγωγή των δύο μεταναστών, η έρευνα που ακολούθησε κατέληξε ότι το αρνί ήταν αγορασμένο από τον χασάπη του χωριού!

Το site ευτυχώς έσπευσε να επανορθώσει δημοσιεύοντας άμεσα την εξέλιξη και δικαιώνοντας τους πρόσφυγες που, εκτός των άλλων, σε μια κίνηση αλτρουισμού και αλληλεγγύης είχαν αρνηθεί να πάρουν το όποιο αντίτιμο, προσφέροντας ένα κομμάτι από το κρέας του ζώου δωρεάν στον κτηνοτρόφο που τους βιντεοσκοπούσε!

Τα χειρότερα όμως έπονταν, αφού η σχετική «είδηση» έφτασε μέχρι το «Πρώτο Θέμα», που έσπευσε να δημοσιεύσει όλη την ιστορία, υιοθετώντας μόνο την πρώτη εκδοχή και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κτηνοτρόφος στη Λέσβο "πιάνει στα πράσα" μετανάστες να σφάζουν τα ζώα του».

Και αφήνοντας μόνο για το τέλος του κειμένου τη σχετική διάψευση της όλης ιστορίας. Τόσο θλιβεροί…

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.