14.3.18

Έκαναν διευθύντρια της CIA την αρχιβασανιστή της υπηρεσίας

Μετά την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον και την αντικατάστασή του από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, χήρεψε η θέση του σημαντικότερου πόστου για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ τη θέση της διευθύντριας της CIA αναλαμβάνει η Τζίνα Χάσπελ η οποία ήταν υπεύθυνη για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βασανιστηρίων που λειτουργούσε η υπηρεσία στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με αναφορές της CIA, κρατούμενοι οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, υπέστησαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού (waterboarding), και άλλες απαγορευμένες τεχνικές βασανισμού, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών βασανιστηρίων. Συγκεκριμένα ο κρατούμενος Abu Zubaydah υπέστη waterboarding 83 φορές σε ένα μήνα ενώ οι δεσμοφύλακες δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί, τον κρατούσαν σε απομόνωση και χτυπούσαν το κεφάλι του στον τοίχο.

Μερικά χρόνια αργότερα η Χάσπελ κατηγορήθηκε από τον διευθυντή του κέντρου αντιμετώπισης τρομοκρατίας της CIA ότι διέταξε να καταστραφούν δεκάδες βιντεοταινίες που κατέγραφαν τα βασανιστήρια στα οποία επέβαλε τους κρατούμενους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον της Χάσπελ ζητώντας την άμεση σύλληψή της σε περίπτωση εισόδου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την ανάληψη των καθηκόντων της Χάσπελ αναφέροντας ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της CIA



https://info-war.gr/ekanan-dieythyntria-tis-cia-tin-archivasanisti-tis-ypiresias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.