8.3.18

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες γυναικών της Σιουδάδ Χουάρες

Περίπου είκοσι γυναίκες, μητέρες κοριτσιών που έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί, διαδήλωσαν την Τετάρτη στη Σιουδάδ Χουάρες, τη μεξικανική πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, που έχει γίνει διαβόητη σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας των χιλιάδων φόνων γυναικών που έχουν διαπραχθεί σε αυτή.

Η διαμαρτυρία τους άρχισε σε μια από τις γέφυρες που οδηγούν στην όμορη πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων, το Ελ Πάσο της Πολιτείας του Τέξας, ενόψει της σημερινής Ημέρας της Γυναίκας.

Οι διαδηλώτριες τοποθέτησαν έναν ροζ σταυρό στη μια πλευρά της γέφυρας, πριν πάνε σε βαμβακοχώραφο όπου είχαν βρεθεί τα πτώματα οκτώ νεαρών γυναικών που έπεσαν θύματα δολοφόνων.

Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση κατήγγειλαν το γεγονός ότι ήδη πάνω από 30 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στην Πολιτεία Τσιουάουα, ανάμεσά τους 15 μόνο στη Χουάρες. Η πόλη μετράει πάνω από 1.100 γυναικοκτονίες από το 2000 -- κατά συντηρητικούς υπολογισμούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Σιουδάδ Χουάρες είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «παγκόσμια πρωτεύουσα του εγκλήματος». Τα εγκλήματα στοχοθετούσαν ιδίως γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 1.500 και πλέον φόνων γυναικών, κατά εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Επρόκειτο πολύ συχνά για νεαρές, φτωχές εργάτριες που δούλευαν σε διάφορες βιομηχανικές μονάδες συναρμολόγησης -τις λεγόμενες μακιλαδόρας- στη Χουάρες, όπου πολλές μεγάλες εταιρείες είχαν εγκαταστήσει εργοστάσια για να αξιοποιήσουν τα φθηνά εργατικά χέρια και τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που τους προσφέρονταν σε μια πόλη ακριβώς δίπλα στις ΗΠΑ.

Τα πτώματα πολύ συχνά μεταφέρονταν κι εγκαταλείπονταν στην έρημο.

Χιλιάδες άλλες γυναίκες απλά εξαφανίστηκαν.

Στο Μεξικό καταγράφονται κατά μέσον όρο 7,5 εγκλήματα αυτού του είδους καθημερινά, κατά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της μεξικανικής κυβέρνησης. Και το κύμα των φόνων γυναικών γνωρίζει ξανά έξαρση από το 2016 και μετά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2016, στο Μεξικό καταγράφηκαν 2.746 φόνοι γυναικών, έναντι 2.324 το 2015 (+18%). Δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το 2017, ωστόσο ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1.966 φόνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.