20.3.18

Δύο χρόνια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό


Δύο χρόνια κλείνουν σήμερα από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, ορόσημο της νέας αποτρεπτικής πολιτικής της Ε.Ε. που οδήγησε σε έμπρακτη αμφισβήτηση το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν για μεγάλο διάστημα στα ελληνικά νησιά σε απελπιστικές συνθήκες, ενώ Γερμανία και Ε.Ε. πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε ακόμα πιο απροκάλυπτες και σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, προκειμένου να απελαθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ανακοινώσεις για την επέτειο εξέδωσαν οργανώσεις και φορείς.


Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η προσχηματική αναγόρευση της Τουρκίας σε «ασφαλή τρίτη χώρα» και η επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αυτήν, παρουσιάστηκε ως λύση απέναντι στο μαζικό εκτοπισμό και δημιούργησε ένα δυστοπικό σχήμα που διατρέχει έκτοτε το προσφυγικό.

»Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάψευση των πολιτικών επιχειρημάτων της ΕΕ για την επιτυχία και την αναγκαιότητα της Συμφωνίας. Η Συμφωνία δεν κατάφερε να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, αφού ο αριθμός των αφίξεων μέσω των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας παραμένει σημαντικός. Δε σταμάτησε, όμως, ούτε τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Το τραγικό ναυάγιο, που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν στο Αγαθονήσι, και οδήγησε στο θάνατο 16 ανθρώπων, μας υπενθυμίζει ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες αδυνατούν να καλύψουν την απουσία ασφαλών και νόμιμων οδών.

»Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε τονίσει τον κίνδυνο που θα έφερνε η υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής, όχι μόνο για τον κατακερματισμό του δικαιώματος στο άσυλο, αλλά και για την υπονόμευση βασικών αρχών του κράτους δικαίου, με κίνδυνο την αναδίπλωση της Ευρώπης – και μαζί της Ελλάδας – σε ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, προκειμένου να υλοποιηθεί η ντροπιαστική – για το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου – συμφωνία σημειώθηκαν αυθαίρετοι περιορισμοί των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, υποχώρηση των διαδικαστικών εγγυήσεων στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής και ασύλου, είτε μέσω της τροποποίησης της εθνικής νομοθεσίας, είτε με άτυπες αλλαγές υφιστάμενων διοικητικών πρακτικών, που οδήγησαν σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια δικαίου.

»Αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης, για την οποία η χώρα μας πολλάκις εξέφρασε την ικανοποίησή της, χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπό καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, ενός μέτρου που επιβάλλεται συστηματικά και αδιάκριτα, σε καθεστώς υπερπληθυσμού και σε συνθήκες ακατάλληλες ακόμα και για βραχυπρόθεσμη διαμονή. Σημειώνουμε εδώ, ότι εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, έχει παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της ψυχικής υγείας, καθώς και αύξηση των περιστατικών βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Η χώρα μας έχει εξ αντικειμένου δεχτεί να παίζει τον ρόλο της υγειονομικής ζώνης στα ευρωπαϊκά σύνορα, εμμένοντας σε μια πολιτική επιλογή που, εκτός από τις συνέπειες που έχει για τον προσφυγικό πληθυσμό, οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών. Αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του εγκλωβισμού είναι η στροφή των τοπικών κοινωνιών εναντίον των προσφύγων, η αύξηση της ακροδεξιάς ρητορικής και η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.

»Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά ότι η υποχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο, εκτός από τα ζητήματα ανθρωπισμού που θέτει, απειλεί και πλήττει το ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

#StopTheToxicDeal

Η χειραγώγηση της έννοιας της “ασφαλούς τρίτης χώρας” ως τρόπος αποτροπής προσφυγικών ροών- Μια πληγή στο κράτος δικαιου

«Αγαπητές/οι,

»Βασικό στοιχείο της τοξικής “συμφωνίας” ΕΕ-Τουρκίας, που συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ανακοίνωσή της, αποτελεί η εφαρμογή της έννοιας της “ασφαλούς τρίτης χώρας” κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την επανεισδοχή τους στην Τουρκία.

»Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας για την ακύρωση της “συμφωνίας”, η “Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο” (RSA) και το PRO ASYL, μετά τις θεματικές για τις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, την ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ, την ΚΡΑΤΗΣΗ και τη θεματική “ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ” σήμερα αναλύει τη χειραγώγηση της έννοιας της “ασφαλούς τρίτης χώρας” ως τρόπο αποτροπής προσφυγικών ροών.

»Οι ερευνητές της “Υποστήριξης” καταγράφουν την ιστορία του J.B., ενός Σύρου Χριστιανού αρμενικής καταγωγής πρόσφυγα, ο οποίος έζησε στην Τουρκία αναγκασμένος να αποκρύπτει τη θρησκευτική και εθνοτική του ταυτότητα για λόγους ασφαλείας, και δηλώνει πως “δεν υπάρχει πραγματική προστασία για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου