10.3.18

Η προεδρεύουσα Βουλγαρία «μαγειρεύει» νέο Δουβλίνο

Την ευκαιρία να αξιοποιήσει την προεδρία στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο με στόχο την ανανέωση της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται να επιδιώκει η Βουλγαρία προτείνοντας αλλαγές του «Δουβλίνου» για παράκαμψη των υποχρεωτικών ποσοστώσεων και παραχώρηση του ελέγχου στα κράτη μέλη σχετικά με το εάν θα δεχτούν τους αιτούντες άσυλο.

Ειδικότερα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τη βουλγαρική προεδρία προετοιμάζει ένα έγγραφο για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο» της μεταρρύθμισης των συμφωνιών του Δουβλίνου για το άσυλο.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Euobserver, φέρεται να αποφεύγουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις και να επιδιώκουν να δώσουν στα κράτη της Ε.Ε. τον έλεγχο της λήψης αποφάσεων σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την γηραιά Ήπειρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μία μεταρρύθμιση του κανονισμού, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο που θα «ορίζει αυτόματα» τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει τις χώρες να εκφράσουν τις θέσεις τους πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Οι χώρες του Βίσεγκραντ, Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία θεωρούν τις ποσοστώσεις εμπόδιο, ενώ οι κυβερνήσεις των δύο πρώτων έχουν αρνηθεί να δεχθούν τους αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του συστήματος ανακατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.
Οι προσπάθειες προηγούμενων προεδριών της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν να σπάσουν την «αντίσταση» της Ουγγαρίας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και σύμφωνα με την οποία οι ποσοστώσεις των μεταναστών στην Ε.Ε. δεν έχουν μέλλον.
Για να αποφύγει δυσάρεστες εκλπήξεις η βουλγαρική προεδρία δημιούργησε μια λεγόμενη ομάδα «Φίλων της Προεδρίας» με στόχο να μειώσει τις εντάσεις και να κάνει πιο ευέλικτες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών.
Η ομάδα ξεκίνησε μία σειρά συναντήσεων τον Ιανουάριο με την επόμενη να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια ενόψει και της σύνοδου κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος του μήνα, όταν ο αμφιλεγόμενος Βούλγαρος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ηγέτες για όποια πρόοδο έχει σημειωθεί.
Σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ευρωπαϊκών χωρών πριν προωθηθεί σε υψηλότερα κλιμάκια και τους ηγέτες στο πλαίσιο στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα μία σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.
Οι συνομιλίες στην ομάδα βασίζονται σε τρία βήματα για την προσέγγιση του τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού, ακολουθώντας ιδέες που διατύπωσαν προηγούμενες προεδρίες. Κάθε φάση εκτιμάται ότι θα εξαρτάται από τον αριθμό των αφίξεων.
Σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε., έχουν γίνει προσπάθεις για να ικανοποιηθούν οι ουγγρικές... απαιτήσεις στην πρώτη φάση της διαδικασίας των τριών βημάτων με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία. «Εάν δεν βρεθεί λύση τον Ιούνιο, ο Τουσκ θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση» δήλωσε.
Ο Euobserver παρατηρεί ότι το γεγονός ότι υπουργοί Εσωτερικών που συνήλθαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποφάσισαν να μην συζητήσουν ακόμη το θέμα αφήνει το περιθωρίο για εικασίες, όπως το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι τυχόν διαφορές των κρατών μελών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να φτάσουν σε μία κοινή πρόταση.
Πριν λίγες μέρες η Σουηδή ευρωβουλευτής Σεσίλια Γουίκστρομ δήλωσε ότι είναι αδιανόητο ότι 28 υπουργοί εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καταθέσουν ένα κοινό κείμενο.  
Όμως, ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε παράλληλα ότι η χώρα του έχει στραφεί εναντίον της Ε.Ε., επειδή τάσσεται κατά της πολιτικής ασύλου και της βοήθειας στις χώρες διέλευσης. 
Θυμίζουμε ότι στην αρχή της προεδρίας του ο Μπορίσοφ είχε υποστηρίξει σχετικά τα εξής: «Η Συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί όπως τη θέλουμε». «Όχι μόνο διαιρεί, αλλά πραγματικά διχάζει την Ευρώπη».
«Πιστεύω ότι, με την εμπιστοσύνη που έχουμε ο ένας στον άλλο, θα βρούμε μια συμβιβαστική λύση», είχε δηλώσει για να προσθέσει ότι τα σύνορα θα πρέπει να κλείσουν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα να το κάνουν μόνο μέσω επίσημων συνοριακών σημείων ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.