22.3.18

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε ένα σύστημα κατοχής»: Ποινή φυλάκισης 8 μηνών στην Ταμίμι


«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε ένα σύστημα κατοχής», φώναξε η 17χρονη Παλαιστίνια, Άχεντ Ταμίμι, σε δημοσιογράφους στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πριν από την έκδοση της απόφασης που προβλέπει ποινή φυλάκισης 8 μηνών και πρόστιμο 5.000 σέκελ (1.166 ευρώ).

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών επέβαλε ισραηλινό στρατοδικείο στην Παλαιστίνια έφηβη που μετατράπηκε σε σύμβολο και ηρωίδα για τους Παλαιστίνιους του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής, αφού κατέληξε σε συμφωνία να «δηλώσει ένοχη».

Το ιστορικό

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άχεντ Ταμίμι, που τότε ήταν 16 ετών χαστούκισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από το σπίτι της, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Το επεισόδιο αυτό είχε μεταδοθεί απευθείας, μέσω Facebook, από τη μητέρα της που επίσης συνελήφθη αργότερα, μαζί και με έναν ανιψιό της.



Μετά από τη διάσταση που πήρε το βίντεο, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την συνέλαβαν και απαγγέλθηκαν εναντίον της 12 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν δράσεις της και πριν το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του στρατοδικείου, οι δύο στρατιώτες βρίσκονταν στην αυλή σπιτιού για να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών που βρίσκονταν εκεί κοντά. Η οικογένεια της Άχεντ Ταμίμι είχε τονίσει ότι το περιστατικό συνέβη στην αυλή του δικού της σπιτιού.

Η 17χρονη Ταμίμι θα αφεθεί ελεύθερη το καλοκαίρι, καθώς στην ποινή της περιλαμβάνεται και το διάστημα τριών μηνών της προφυλάκισής της από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και συνέβη το περιστατικό, σύμφωνα με την απόφαση.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε ένα σύστημα κατοχής», φώναξε η Α. Ταμίμι σε δημοσιογράφους στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πριν την έκδοση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η δίωξη της 17χρονης Άχεντ έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως καθώς κι ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.