6.3.18

Καταγγελίες για βαρβαρότητα Λιμενικών στην Πάτρα - Θύμα 14χρονο παιδί από το Αφγανιστάν

Ενας ακόμα τραυματισμός στο Λιμάνι της Πάτρας. Αυτή τη φορά το «θύμα – τρόπαιο» της βάρβαρης επίθεσης λιμενικών, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, ήταν ένα 14χρονο παιδί αφγανικής καταγωγής που μαχαιρώθηκε στα πόδια.

Η ανακοίνωση – καταγγελία της Κίνησης:
Θηριωδίες στο Νέο Λιμάνι Πατρών – Οι προβοκάτσιες των Λιμενικών
Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τη βάρβαρη επίθεση των Λιμενικών που σήμερα (Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018) ξεπέρασαν κάθε όριο. Θύμα τους – τρόπαιο στον πόλεμο που διεξάγουν «φυλάγοντας Θερμοπύλες» ένα 14χρονο παιδί αφγανικής καταγωγής, το οποίο μαχαίρωσαν (!) στα πόδια προσπαθώντας να καταστρέψουν τα παπούτσια του και με τα γκλομπς προκάλεσαν θλαστικό τραύμα στο ένα πόδι και κάταγμα στο μετακάρπιο!

Καταγγέλλουμε την ανοχή -αν όχι ανοικτή στήριξη- τέτοιων πρακτικών από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος στην Πάτρα. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο όπου διακομίστηκε το παιδί, πήγαν 4 αστυνομικοί και 2 με πολιτικά από το Λιμενικό (όπως δήλωσαν) αφ’ ενός να πουν ότι το παιδί τραυματίστηκε μόνο του και αφ’ ετέρου να πάρουν τα παπούτσια του!

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από κάποια «πρόθυμα» ΜΜΕ που αναπαράγουν χωρίς ντροπή την αφήγηση των δυνάμεων καταστολής, υπηρετώντας την ξενοφοβική και ρατσιστική υστερία.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά ότι υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η απάνθρωπη και ρατσιστική Ευρωτουρκική συμφωνία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα να καταδικάσει αυτό τον ανηλεή πόλεμο που ασκείται σε ανθρώπους που βίωσαν και βιώνουν καθημερινά πολιτικές «έκτακτης ανάγκης» και αποκλεισμού.

Καλούμε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να βάλει τέρμα στην ανεξέλεγκτη, παράνομη και απάνθρωπη δράση μιας δράκας υπανθρώπων που ξερνούν ρατσιστικό μίσος ακόμα και σε παιδιά, προσφυγόπουλα.

Τι λένε ο δήμαρχος και οι λιμενικοί

Ο τραυματισμός ήταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, η αιτία των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν την εκ νέου παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος με επιστολή του προς τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, επανέρχεται στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Πάτρα και όπως σημειώνει, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο δήμαρχος τονίζει στην επιστολή του ότι «το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει δύο αποφάσεις, με τις οποίες ζητείται η απευθείας μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα, στις χώρες τελικού προορισμού τους».

Επίσης, ο δήμαρχος Πατρέων προσθέτει ότι «η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημοσίων, προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ».

Παράλληλα, ο Κώστας Πελετίδης τονίζει ότι «ο δήμος μας δεν μένει θεατής στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, για αυτό το λόγο αυτό έχουμε πάρει πρωτοβουλίες» και εξηγεί: «Με τις ενέργειές μας κάνουμε το αυτονόητο, διασφαλίζουμε πώς οι άνθρωποι αυτοί, που έφτασαν στη χώρα μας μέσα από τη φωτιά του πολέμου, θα μπορούν να καλύπτουν τις βασικές έστω ανθρώπινες ανάγκες τους με αξιοπρέπεια. Ως δημοτική αρχή δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε δυνατό τρόπο, όπως να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε την άμεση προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους».

Όσον αφορά στο χρονικό των χθεσινών επεισοδίων, σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τη διάρκεια ελέγχων που γίνονταν στο χώρο στάθμευσης του νέου λιμανιού διαπιστώθηκε ότι εντός φορτηγού είχαν μπει δύο παράτυποι μετανάστες, με σκοπό την έξοδό τους από τη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, στην προσπάθειά τους οι μετανάστες να βγουν από το φορτηγό ένας εξ' αυτών τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι λόγω πτώσης, και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αμέσως μετά, ομάδα περίπου 200 μεταναστών άρχισε να πετά πέτρες εναντίον λιμενικών που βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης, προκαλώντας υλικές ζημιές σε οχήματα και εγκαταστάσεις ναυτιλιακών πρακτορείων, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί τραυματισμός.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λιμενικές πηγές, μόλις ξεκίνησαν τα επεισόδια, διεκόπη η λειτουργία του λιμανιού, αφ΄ ενός για να προστατευθούν οδηγοί και επιβάτες και αφ΄ ετέρου να μην βρουν τη ευκαιρία κάποιοι αλλοδαποί να κρυφτούν σε σταθμευμένα φορτηγά.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι λιμενικοί λειτούργησαν κατευναστικά, ώστε να μην επεκταθούν τα επεισόδια και έτσι έπειτα από λίγη ώρα η κατάσταση εκτονώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου