15.2.18

Αγοράστε Body Shaming, Σεξισμό και Αποτρίχωση Μόνο με 49 Ευρώ

Όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με τρίχες. Έχει να κάνει με τη λογική, την καταπίεση, τα στερεότυπα, την ισότητα, την πατριαρχία. Μια διαφήμιση που εμφανίζεται στο Facebook προσπαθεί με τον πιο σεξιστικό τρόπο να διαφημίσει ένα κέντρο αισθητικής με υπηρεσίες αποτρίχωσης με λέιζερ. Εκτός από το ότι είναι κακόγουστο, το αποτέλεσμα είναι σεξιστικό για όλους.


Στο βιντεάκι, εμφανίζονται αρχικά γυναίκες με τρίχες στις μασχάλες και στα πόδια, σημειώνοντας πως «υπάρχουν αυτές», ανάμεσα στις οποίες μάλιστα είναι και η φωτογραφία της 20χρονης Morgan Mikenas, η οποία είχε δημοσιευτεί στο VICE Greece σε μετάφραση από το i-D. Στη συνέχεια του βίντεο, εμφανίζονται γυναίκες που έχουν κάνει αποτρίχωση, με τη σημείωση ότι «εσύ όμως που είσαι από αυτές, έλα σ’ εμάς». Ανάμεσα στις γυναίκες-«πρότυπα» περιλαμβάνεται και μία φωτογραφία με μια γυναίκα με εσώρουχα στο κρεβάτι, που στο συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται παραπέμπει και αυτή στη σεξιστική λογική της εμπορευματοποίησης και σεξουαλικοποίησης του γυναικείου σώματος, στα πρότυπα εξώφυλλου περιοδικού.

Οι γυναίκες δεν χωρίζονται σε «αυτές» και «εκείνες», στις τριχωτές και τις άτριχες, σε αυτές που χρωματίζουν τις τρίχες στις μασχάλες και σε εκείνες που κάνουν λέιζερ, σε αυτές που φορούν σέξι εσώρουχα και σε εκείνες που δεν φορούν. Αν θέλαμε να εικονοποιήσουμε το σεξιστικό «body shaming», δηλαδή της διατύπωσης επικριτικών σχολίων για την εξωτερική εμφάνιση κάποιας γυναίκας, το συγκεκριμένο βίντεο θα λειτουργούσε σαν το ιδανικό παράδειγμα μιας πρακτικής, που στην πραγματικότητα οφείλει να είναι αντιπαράδειγμα.

«Σταμάτησα να ξυρίζομαι, επειδή ήταν μπελάς. Είναι άσκοπο. Νιώθω πως είναι μια πράξη υποταγής στην πατριαρχική κουλτούρα στην οποία ζούμε. Θέλω να παίρνω τις αποφάσεις μου προσεκτικά, μόνη μου, να κάνω επιλογές που εξυπηρετούν τον σκοπό μου. Όταν ξύριζα τα πόδια μου, ένιωθα αδύναμη. Όταν παίρνεις αποφάσεις για χάρη των άλλων, ιδίως αποφάσεις που θα κάνουν τους άλλους να σε δουν με συγκεκριμένο τρόπο “σέξι και όμορφη”, όπως το ορίζει μια συγκεκριμένη κουλτούρα, τότε χάνεις τη δύναμή σου», λέει η Morgan Mikenas στη συνέντευξή της σχετικά με την απόφασή της να αφήσει τρίχες στα πόδια.

Συνεχίζει λέγοντας: «Για μένα, ομορφιά είναι να κάνεις αυτό με το οποίο νιώθεις καλά και να είσαι όσο πιο αυθεντική γίνεται. Νιώθεις άνετα, όταν βάφεσαι; Τότε, να βάφεσαι. Σου αρέσει να έχεις καλοσχηματισμένα φρύδια; Τότε, φτιαξ’ τα έτσι. Σου αρέσει να είσαι φυσική; Τότε απόλαυσε τον εαυτό σου, όπως είναι. Δεν υπάρχει λάθος ορισμός της ομορφιάς, επειδή είναι κάτι υποκειμενικό. Αλλά, πραγματικά, μην παίρνετε αποφάσεις απερίσκεπτα, μόνο με βάση το τι βλέπετε στην τηλεόραση ή τι κάνουν οι διάσημοι ή γενικά οτιδήποτε άλλο δεν σας εκφράζει».

Το στερεότυπο της «φεμινίστριας» με την τρίχα στη μασχάλη και της «γυναίκας-πρότυπο», με αναλογίες μοντέλου και αποτρίχωση με λέιζερ είναι ξεπερασμένα. Μακριά από τα περιοδικά, μέσα στα κοριτσίστικα και γυναικεία δωμάτια, κάθε κορίτσι και γυναίκα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός της. Με λίγα και απλά λόγια, η ομορφιά δεν κρίνεται στην αντιμετώπιση της τριχοφυΐας. Έχουμε το ίδιο δικαίωμα σε όλα: να κάνουμε τακτικά λέιζερ, να κοβόμαστε με το ξυραφάκι, όταν τρέχουμε βιαστικά για μπάνιο με το που σκάσει αναπάντεχο γκομενικό ραντεβού, να κάνουμε κερί η μία στην άλλη, να κρύβουμε τρίχες τριών ημερών πίσω από χοντρά καλσόν τον χειμώνα και να αφήνουμε τρίχες στη μασχάλη φορώντας τιραντάκι το καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.