16.2.18

Οι Έλληνες Δεν Είναι Τεμπέληδες, Δουλεύουν Περισσότερο από Όλους τους Ευρωπαίους

Ένα από τα πολλά στερεότυπα που ακούστηκαν μέσα στην κρίση, είναι ότι «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις στερεότυπες αντιλήψεις, και αυτή αποδεικνύεται μεγάλη πατάτα. Τουλάχιστον έτσι λέει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη.

Επικαλούμενο στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λέει ότι οι Έλληνες δουλεύουμε κατά μέσο όρο 43,3 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 ώρες περισσότερο από τους Ολλανδούς, οι οποίοι απολαμβάνουν τη μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη. Νωρίς φαίνεται ότι φεύγουν από το γραφείο και οι Δανοί, που με μέσο όρο 37,8 ώρες την εβδομάδα, έχουν τη μικρότερη εργασιακή εβδομάδα πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη.
Αν και πανευρωπαϊκά οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στην εργασία με μέσο όρο 2.035 ώρες απασχόλησης τον χρόνο, το Μεξικό έρχεται πρώτο παγκοσμίως με 2.255 ώρες, ενώ ακολουθεί η Κόστα Ρίκα με 2.200 ώρες και η Νότια Κορέα με περίπου 2.100 ώρες, την ώρα που η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 1.363 ώρες ετησίως, δηλαδή 892 ώρες λιγότερο από τους Μεξικανούς και 666 ώρες λιγότερο από τους Έλληνες. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι Αμερικανοί, που δουλεύουν κατά μέσο όρο 1.783 ώρες τον χρόνο.

Πίνακας του ΟΟΣΑ, όπου αναγράφονται οι χώρες ανά ώρες εργασίας τον χρόνο.
Οι διαφορές στη διάρκεια που κρατάει η εργασιακή εβδομάδα οφείλονται τόσο σε κοινωνικούς, όσο και σε οικονομικούς παράγοντες, αφού σε χώρες όπως το Μεξικό και την Ελλάδα, ο φόβος της ανεργίας και η ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας οδηγεί σε σπάνια εφαρμογή του κανόνα «πενθήμερο/οκτάωρο». Σε άλλες χώρες, η πολύωρη εργασία δεν συνδέεται τόσο με την κρίση στην οικονομία και την απασχόληση, όσο με τις αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο της παραγωγής στην κοινωνία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Νότια Κορέα, όπου η πολύωρη εργασία αποτελεί ένα από τα μέτρα στην εθνική προσπάθεια ταχύτατης ανάπτυξης της κορεάτικης οικονομίας.

Παρόλα αυτά, η πολύωρη εργασία δεν έχει μόνο ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία. Συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα, όπως η υπογεννητικότητα και ο περιορισμός της παραγωγικότητας λόγω της κόπωσης των προβλημάτων υγείας, που συχνά αυξάνουν το κόστος εργασίας εξαιτίας των δαπανών του συστήματος υγείας. Τα παραπάνω έκαναν πρόσφατα τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in να ζητήσει να περιοριστούν οι ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, που έχουν «το δικαίωμα στην ξεκούραση».

Παρότι έχουν μία ειδική λέξη για να περιγράψουν την «υπερεργασία» («karoshi») και συχνά υπάρχει η αντίληψη ότι δεν σηκώνουν κεφάλι από τη δουλειά, οι Ιάπωνες εργάζονται 1.713 ώρες τον χρόνο -επίδοση κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ- κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έβαλε όριο στις υπερωρίες που μπορούν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Πριν αρχίσετε να διαμαρτύρεστε για τις πολλές ώρες που δουλεύετε, πρέπει να πούμε ότι οι ώρες εργασίας δεν συναρτώνται ιδιαίτερα με την παραγωγικότητα. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε κάποιες χώρες να εργάζονται λιγότερες ώρες δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί. Χαρακτηριστικότεροι παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Γερμανία, που ενώ δουλεύουν λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ, είναι κατά μέσο όρο 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι αφήνει τους εργαζόμενους πιο ικανοποιημένους και άρα τους κάνει πιο καλούς στη δουλειά τους, τους προστατεύει από πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς η πολύωρη εργασία συνδέεται τόσο με κινδύνους καρδιοπαθειών, όσο και με αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης ανάμεσα στους εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου