9.2.18

Φουντώνει ο ρατσισμός!

Ενα ακόμη περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς έγινε πρόσφατα στην Αγγλία με θύμα έναν πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Ο Γκαετάν Μπονγκ, που πέρασε από την Ελλάδα τη διετία 2013-15, αγωνίζεται φέτος στην Αγγλία με τη φανέλα της Μπράιτον. Στο ματς του περασμένου μήνα με την Κρίσταλ Πάλας είχε μια αγωνιστική διένεξη με τον Τζέι Ροντρίγκες των αντιπάλων.
Ο διεθνής Αγγλος επιθετικός (αριστερά στη φωτογραφία) τσίμπησε τη μύτη του Καμερουνέζου (δεξιά), κάτι που φάνηκε και στην τηλεοπτική κάμερα, αλλά βασικά κατηγορείται για φραστική επίθεση που αφορούσε το χρώμα δέρματος του Μπονγκ.
Ο 30χρονος αριστερός μπακ ενημέρωσε άμεσα τον διαιτητή Μάρτιν Ατκινσον, ο οποίος ενημέρωσε τον τέταρτο και δεν τιμώρησε επιτόπου τον Ροντρίγκες.
«Μερικά λόγια δεν θα πρέπει να λέγονται μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και ειδικά όχι από τους παίκτες. Αυτά που είπε ο Ροντρίγκες είναι ασυγχώρητα» τουίταρε ο Μπονγκ και βάσει της έκθεσης του διαιτητή η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας κάλεσε τον άσο της Γουέστ Μπρομ σε απολογία.
Ο προπονητής της Μπράιτον, Κρις Χιούτον, δήλωσε πως «κάτι ειπώθηκε και έχει υποπέσει στην αντίληψη του διαιτητή», ενώ η Γουέστ Μπρομ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ως σύλλογος παραμένουμε στο πλευρό του Ροντρίγκες για όσο καιρό εξελίσσεται η διαδικασία». Κι αυτό μάλλον δεν λέγεται τήρηση των ίσων αποστάσεων, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας βρίσκεται σε έξαρση φέτος στα αγγλικά γήπεδα.
Μόλις χθες κυκλοφόρησε μια έρευνα της αντιρατσιστικής οργάνωσης Kick It Out, η οποία καταγράφει λεπτομερώς όλα τα συμβάντα. Πέρσι τέτοια εποχή, και μετρώντας από την αρχή της σεζόν, είχαν εντοπιστεί 69 περιστατικά στα γήπεδα των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών.
Φέτος ο αντίστοιχος αριθμός είναι 111, εκ των οποίων τα 64 αφορούν την Πρέμιερ Λιγκ! Εννοείται πως προσμετρώνται πάσης φύσεως ρατσιστικές επιθέσεις είτε μεταξύ παικτών, είτε προερχόμενες από την εξέδρα.
Περισσότερες από τις μισές αφορούν προσβολή ενός ποδοσφαιριστή λόγω του χρώματος του δέρματός του, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που παραπέμπουν σε HBT, δηλαδή σε ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία.
Γράφει:Ευθύμης Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.