6.2.18

Παρεμπόδιση μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στην Κρήτη


Νέα φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών σημειώθηκαν στην Κρήτη στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας, όπου διεξάγονται μαθήματα αλβανικής γλώσσα σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών. 
Το γεγονός καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ο οποίος τονίζει ότι «η ύπαρξη μεμονωμένων ακραίων φωνών δεν πρέπει να στερεί τα δικαιώματα των πολλών»
Προ ολίγων ημερών πολίτες της περιοχής παρεμπόδισαν τη διεξαγωγή μαθημάτων μητρικής γλώσσας που οργανώνει η αλβανική κοινότητα. Για τα γεγονότα πήρε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, όπου σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο να στερείται το δικαίωμα αυτό στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα που ζει δίπλα μας, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ζητά από την ανακοίνωση του να συνεχίσουν οι εκπαιδευτικοί το έργο τους και οι κοινότητες των μεταναστών να συνεχίσουν τις μορφωτικές τους δραστηριότητες απομονώνοντας τυχόν ακραίες φωνές που υπονομεύουν την συνύπαρξη.


O ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι:

• Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι πανανθρώπινο μορφωτικό δικαίωμα κάθε πολίτη όπου γης. Στα Χανιά μάλιστα παρόμοια μαθήματα γίνονται για πολλές από τις εθνικές κοινότητες που διαβιούν στα Χανιά όπως η Γερμανική, η Ολλανδική, η Πολωνική ή η Σερβική). Είναι απαράδεκτο να στερείται το δικαίωμα αυτό στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα που ζει δίπλα μας, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη. Είναι η κοινότητα που πάνω από 25 χρόνια τώρα μαζεύει τις ελιές και τα αμπέλια μας, φροντίζει τους υπερήλικες γονείς μας, πλένει τα εκατομμύρια πιάτα των –επίσης αλλόγλωσσων- τουριστών.

• Η Ελλάδα οφείλει να παρέχει στους μετανάστες που διαβιούν στην επικράτειά της ό,τι ακριβώς απαιτεί και λαμβάνει για τους μετανάστες μας που ζουν όπου γης: σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Άλλωστε η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ανοίγει για τα μεταναστόπουλα 2ης και

3ης γενιάς ένα παράθυρο επιστροφής στην χώρα καταγωγής. Μια δυνατότητα που δεν πρέπει να αφαιρεθεί.

• Σίγουρα ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα υπάρχουν και άτομα με εθνικιστικές απόψεις. Δυστυχώς ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός και η μισαλλοδοξία είναι συχνά φαινόμενα στα Βαλκάνια. Η ύπαρξη μεμονωμένων ακραίων φωνών δεν πρέπει να στερεί τα δικαιώματα των πολλών.

• Τα γεγονότα της Χρυσοπηγής και της Παλαιοχώρας έχουν υποκινηθεί πολιτικά από τους εγχώριους φασιστικούς σχηματισμούς που με τον τρόπο αυτό κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο δηλητηριώδης λόγος της Χρυσής Αυγής ενισχύεται και «νομιμοποιείται», ιδιαίτερα σήμερα, σε πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας από την υπερεθνικιστική ρητορική που έχει αναπτυχθεί τελευταία γύρω από το «Μακεδονικό».

• Ο στιγματισμός του νησιού ως τόπος όπου ανθούν ρατσιστικές πρακτικές μίσους έρχεται σε αντίθεση με το αξιακό φορτίο κάθε δημοκράτη Κρητικού και βλάπτει την εικόνα της Κρήτης ως προορισμό των λαών όλου του κόσμου.

Με τα δεδομένα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι άμεσα πρέπει:

• Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, να προχωρήσουν στην ανανέωση των παραχωρήσεων σχολικών αιθουσών, σύμφωνα με το νόμο, για την εκμάθηση της αλβανικής όπως και κάθε μητρικής γλώσσας.

• Οι δημοκράτες πολίτες των Χανίων να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ήρεμου κλίματος και να απομονώσουν ακραίες φωνές.

• Οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους στηρίζοντας και προστατεύοντας τους μικρούς μαθητές τους από όπου και αν προέρχονται.

• Οι κοινότητες των μεταναστών να συνεχίσουν τις μορφωτικές τους δραστηριότητες απομονώνοντας κι αυτές στο εσωτερικό τους τυχόν ακραίες φωνές που υπονομεύουν την συνύπαρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.