11.2.18

Μαζική αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ιταλία


Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, στην αντιρατσιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην ιταλική πόλη Ματσεράτα. Στην πορεία συμμετείχαν οι δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς, η οργάνωση των ανταρτών που πολέμησαν τον φασισμό, εθελοντικές και ακροαριστερές οργανώσεις.

Η πορεία ήταν ειρηνική, όπως είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη και ο δήμαρχος της πόλης.
Ιταλοί και μετανάστες με πανό κατά της βίας και του ρατσισμού και πέταξαν κόκκινα μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς με τα ονόματα των θυμάτων των πυροβολισμών.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Μακεράτα επειδή αυτό που συνέβη εδώ ήταν τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Amin Nour στο Reuters.

«Σήμερα δεν είμαστε πια στις ειδήσεις και έχουμε ανάγκη ο αντιφασιστικός μας λόγος να ακουστεί και εκτός Ιταλίας»
Το TPP επικοινώνησε με την ιταλίδα αντιφασίστρια ανθρωπολόγο Marta Scaglioni, η οποία κατάγεται από την Ματσεράτα και συμμετείχε στην αντιφασιστική, αντιρατσιστική πορεία:

«Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι γιατί αντιμετωπίζουμε μια αναζωπύρωση του φασισμού και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν αντιδρούν καθόλου σε αυτό. Επιπλέον, η Ματσεράτα είναι η πόλη της μητέρας μου και αισθανόμουν ότι είναι υποχρέωσή μου να είμαι εκεί. Μας άφησαν μόνους. Οι μικρές αντιφασιστικές οργανώσεις είχαν το δύσκολο έργο να οργανώσουν τα πάντα σε ένα κενό που δημιουργήθηκε. Η μεγαλύτερη αντιφασιστική ένωση, η ANPI, δε συμμετείχε, ούτε ο δήμαρχος και το κόμμα του. Ο δήμαρχος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, το κυβερνών δηλαδή κόμμα. Αντίθετα, ο δήμαρχος δημιούργησε πολλή ένταση, έκλεισε τα σχολεία, ενώ θα έπρεπε να βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας μαζί με τους μαθητές των σχολείων. Στη Ματσεράτα, η κοινωνία των πολιτών είναι πολύ ζωντανή, οι Ενώσεις κλπ, αλλά χθες υπήρξε διαχωρισμός: Συμμαχίες από τη μία πλευρά και το Δημοκρατικό Κόμμα από την άλλη. Φοβούνται να καταδικάσουν ρητά τον φασισμό και τον ρατσισμό γιατί διανύουμε προεκλογική περίοδο και φοβούνται μη χάσουν ψήφους. Αλλά εμείς ήμασταν εκεί χτες. Όλοι φοβόντουσαν για συγκρούσεις και ένταση αλλά ήμασταν 30.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Σήμερα, εμείς δεν είμαστε πια στις ειδήσεις και έχουμε ανάγκη ο λόγος μας να ακουστεί και εκτός της Ιταλίας. Σας ευχαριστούμε που γράφετε για αυτό».

Στο ερώτημα, αν φοβάται μια σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές στις 4 Μαρτίου στην Ιταλία, η 32χρονη ανθρωπολόγος απαντά στο TPP:

«Ναι σίγουρα. Εκτός από τα κόμματα τα οποία είναι σαφώς φασιστικά, υπάρχουν δύο άλλα κόμματα, η Λίγκα του Βορρά (Lega Nord) και Οι Αδερφοί της Ιταλίας (Fratelli d'Italia), που κανονικοποίησαν τη φασιστική ρητορική και τώρα θα κάθονται δίπλα-δίπλα στο κοινοβούλιο με μετριοπαθείς δυνάμεις».

Υπενθυμίζεται ότι στη Ματσεράτα, πριν από μια εβδομάδα, ένας Ιταλός είκοσι οκτώ ετών, ο Λούκα Τραΐνι, τραυμάτισε, σε «ρατσιστικό αμόκ» του, έξι αφρικανούς μετανάστες. Στην ίδια πόλη, πριν από δέκα ημέρες, ένας μετανάστης από τη Νιγηρία φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία και στον κατατεμαχισμό του πτώματος μιας δεκαοκτάχρονης Ιταλίδας.

Στην πορεία συμμετείχαν οι δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς, οργάνωση των ανταρτών που πολέμησαν τον φασισμό, εθελοντικές και ακροαριστερές οργανώσεις. Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, όπως είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη και ο δήμαρχος της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.