4.2.18

Ημέρα αιματηρών συγκρούσεων στο Καλαί

Δραματικές παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να ζουν μετανάστες, πρόσφυγες και κάτοικοι στο Καλαί της Γαλλίας, εκεί όπου η περιοχή έχει μείνει γνωστή ως «Ζούγκλα». Την Πέμπτη και για αρκετές ώρες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στον καταυλισμό με απολογισμό περίπου είκοσι τραυματίες, οι τέσσερις από τους οποίους είναι σοβαρά.
Χθες το απόγευμα ξέσπασαν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του Καλαί, ενώ οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες. Είκοσι άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τέσσερις μετανάστες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Χαρακτηριστικό είναι πως η ένταση των συγκρούσεων ήταν τέτοια που ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, έμεινε στην περιοχή όλη τη νύχτα για να επιβλέπει την κατάσταση.
«Αναμένουμε κλιμάκωση της βίας, η οποία πλέον είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους του Καλαί και τους μετανάστες. Πρόκειται για ένα επίπεδο βίας που δεν έχουμε ξαναδεί» δήλωσε ο Κολόμπ για να προσθέσει «ήρθα να επιβεβαιώσω την κινητοποίησή μας ενάντια στους διακινητές που τροφοδοτούν καθημερινά τη βία και τις συγκρούσεις».
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν περίπου στις 15.30 μεταξύ εκατό μεταναστών από την Ευθραία και τριάντα Αφγανών κατά τη διάρκεια διανομής γευμάτων κοντά στο νοσοκομείο του Καλαί. Όπως μετέδωσαν γαλλικά μέσα, ένας Αφγανός άρχισε να πυροβολεί κάτι που προκάλεσε τις συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων. Τέσσερις μετανάστες από την Ερυθραία ηλικίας 16 με 18 ετών τραυματίστηκαν 
Μετά από περίπου μισή ώρα, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του πρώτου περιστατικού, ξέσπασαν νέα επεισόδια μεταξύ Αφρικανών και Αφγανών. 
Η αστυνομία επενέβη για να προστατεύσει την ομάδα των Αφγανών, όμως το βράδυ σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην βιομηχανική περιοχή του Καλαί.
Οι Αφγανοί πήγαν στο σημείο όπου γινόταν διανομή σισιτίου και ήρθαν αντιμέτωποι με την ισχυρή παρουσία Αφρικανών. Υπήρξε συνωστισμός και έξι μετανάστες τραυματίστηκαν από σιδερένιες βέργες, ένας εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι.
Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί στη «ζούγκλα», όπου εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι να περάσουν τα σύνορα με τη Βρετανία.
Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών στο Καλαί σημειώθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2017, όταν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ δύο ομάδων Αφγανών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι. Οι αρχές είχαν αποδώσει το περιστατικό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διακινητών.
Περίπου 800 μετανάστες που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Καλαί, σύμφωνα με τα στοιχεία ενώσεων, ενώ η νομαρχία κάνει λόγο για 550 με 600.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.