21.2.18

ΗΠΑ: Πανστρατιά κατά της οπλοκατοχής


 «Ποτέ ξανά». Εκατοντάδες μαθητές και γονείς έχουν δώσει ραντεβού με αυτό το σύνθημα στο Ταλαχάσι, την πρωτεύουσα της Φλόριντα, έξω από το κυβερνητικό κτίριο. Ξεκίνησαν χθες με πούλμαν από διάφορα σημεία της Πολιτείας και σήμερα θα μαζευτούν υψώνοντας όλοι μαζί τις φωνές τους για να τους ακούσουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι. «Γεμάτοι θυμό», όπως ο 19χρονος Κρις Γκρέιντι, ένας από τους επιζήσαντες της σφαγής στο Γυμνάσιο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της πόλης Πάρκλαντ.

«Ενας στρατός από μαμάδες που έχουν βαρεθεί να βλέπουν να πυροβολούν τα παιδιά τους», όπως είπε η Γκρέις Σόλομον, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πάρκλαντ και συνδιοργανώτρια της κινητοποίησης.

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση που άφησε πίσω της 17 νεκρούς και διάφορες αυθόρμητες διαδηλώσεις υπέρ της αυστηροποίησης των νόμων περί οπλοκατοχής, ο «στρατός» γονέων και παιδιών θα απαιτήσει εκείνα τα θύματα να είναι τα τελευταία.

Το ερώτημα είναι αν θα βρουν ευήκοα ώτα σε μια Πολιτεία όπου στην τοπική Βουλή και Γερουσία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί, υπέρμαχοι της ελεύθερης οπλοκατοχής.
Τα «μαχαιροπίρουνα»

Ο Ρεπουμπλικανός Μπιλ Γκαλβάνο, πρόεδρος της Γερουσίας της Φλόριντα, είπε ότι το Σώμα ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων στα οποία θα περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας για κατοχή όπλου στα 21 χρόνια από τα 18, περίοδος αναμονής για την αγορά πυροβόλου όπλου και περιορισμός στην αγορά ορισμένων πιο «επικίνδυνων» τύπων. Ο επικεφαλής της τοπικής Βουλής και κυβερνήτης, επίσης Ρεπουμπλικανός Ρικ Σκοτ, μίλησε κι αυτός για αλλαγές στους κανόνες περί οπλοχρησίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και δηλώσεις από άλλους ομοϊδεάτες τους δεν καλλιεργούν ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα. «Μακάρι να έχουν δίκιο [όσοι μιλούν για περιορισμούς], αλλά δεν θα διορθωθεί κάτι. Εχουμε τρομακτικό πρόβλημα με την παχυσαρκία, αλλά δεν καταργούμε τα μαχαιροπίρουνα», είπε ο γερουσιαστής Ντένις Μπάξλι αφήνοντας τους πάντες... άλαλους.

«Η θλίψη τους μπορεί να γίνει εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης από αριστερές ομάδες που έχουν τη δική τους ατζέντα. Πιστεύουμε στ' αλήθεια ότι 17χρονα παιδιά θα ετοιμάσουν από μόνα τους μια πανεθνική κινητοποίηση;», είπε στο CNN ο Ρεπουμπλικανός πρώην βουλευτής Τζακ Κίνγκστον προκαλώντας την οργή πολλών μαθητών.

«Το κίνημα "Ποτέ ξανά" αρχίζει να παίρνει μορφή και πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό», σχολιάζει ο μαθητής Κρις Γκρέιντι. Το «Ποτέ ξανά» απέκτησε και λογαριασμό στο τουίτερ (@NeverAgainMSD) και στοχεύει σε μια γενναία κινητοποίηση στη μεγάλη συγκέντρωση στις 24 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον. Ηδη χθες, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ Αλαμουντίν ανακοίνωσαν μέσω του ατζέντη τους ότι θα λάβουν μέρος στη μεγάλη πορεία και ότι θα προσφέρουν 500.000 δολάρια στο κίνημα.

Οσο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε αρχικά με την επίσκεψή του στους τραυματίες στη Φλόριντα χαμογελώντας φαρδιά-πλατιά στον φακό ή αργότερα, όταν επέρριψε όλη την ευθύνη στο FBI, ψέλλισε αόριστα ότι θα υποστήριζε μια υπερκομματική προσπάθεια για ενίσχυση του ελέγχου στην αγορά όπλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αλλά πολλοί αμφιβάλλουν για το αν θα πάει κόντρα στους θερμοκέφαλους της Εθνικής Ενωσης Οπλων (ΝΡΑ) που χρηματοδότησαν την προεκλογική του καμπάνια και αποτελούν τμήμα του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του.



Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία έρευνας του Κέντρου Pew, για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας
Ευθύνες στον Τραμπ
Πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς επιρρίπτουν ευθύνες στο Κογκρέσο και στον πρόεδρο Τραμπ για την απραξία τους απέναντι στο πρόβλημα των μαζικών επιθέσεων με όπλα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησαν από κοινού η εφημερίδα Washington Post και το δίκτυο ABC. Το 58% πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή θα είχε προλάβει τη σφαγή στη Φλόριντα.

Παράλληλα όμως, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 42% συμφωνεί με την πρόταση της υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντέβος να οπλοφορούν και οι καθηγητές, κάτι που αποδεικνύει πόσο διαιρεμένη είναι η χώρα ως προς το πρόβλημα της οπλοκατοχής.

Οπως έγραφε χθες η εφημερίδα USA Today, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ γύρω στις 400.000 επιθέσεις με πυροβόλα όπλα, από τις οποίες τραυματίζονται 130.000 άνθρωποι και σκοτώνονται περίπου 11.000.

Yπολογίζεται ότι περίπου 300 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών διάσπαρτα ανά την επικράτεια. Ερευνα του Ινστιτούτου Pew έδειξε ότι το 42% των Αμερικανών έχουν όπλα στο σπίτι τους. Στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%.

Αραγε, το «Ποτέ ξανά» θα εξελιχθεί σε κανονικό κίνημα που ίσως σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή ή θα ξεφουσκώσει κι αυτό, όπως ξεφουσκώνει κάθε φορά η οργή ύστερα από κάθε μαζική φονική επίθεση με όπλο; Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ Bowling for Columbine με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο Λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο παραμένει θλιβερά επίκαιρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.