31.1.18

Μαύρος Αχιλλέας και ακροδεξιά μανία

Μια νέα ακροδεξιά μανία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση μιας καινούργιας τηλεοπτικής σειράς για τον πόλεμο της Τροίας, επειδή οι ρόλοι του Πατρόκλου, του Αχιλλέα και του Δία έχουν διανεμηθεί σε μαύρους ηθοποιούς. Η σειρά ονομάζεται «Troy: Fall of a City» και είναι μια συμπαραγωγή των δικτύων Netflix και BBC, που δημιουργήθηκε από τον David Farr (The Night Manager).
Γυρίστηκε στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής και θα αποτελείται από οκτώ επεισόδια, ενώ η σειρά αναμένει να προβληθεί στο BBC One μέσα στο 2018.

Πρόκειται για την ιστορία της πτώσης της Τροίας, αλλά όχι όπως την ξέρουμε, καθώς παρουσιάζει τη μεριά των Τρώων που υφίστανται την επίθεση. Πρόσφατα, το BBC δημοσίευσε τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της σειράς που θα προβληθεί, προκαλώντας αντιδράσεις επειδή οι ηθοποιοί που υποδύονται τον θεό Δία της ελληνικής μυθολογίας, καθώς και τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, είναι μαύροι.

Ο Αχιλλέας, τον οποίο το 2004 ερμήνευσε ο Μπραντ Πιτ, ερμηνεύεται στη νέα σειρά από τον μαύρο ηθοποιό David Gyasi, ενώ το ρόλο του Πατρόκλου και στο ρόλο του Δία θα ερμηνεύσουν ο Lemogang Tsipa και ο Hakeem Kae-Kazim αντίστοιχα. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν άργησαν να πάρουν φωτιά με ρατσιστικά σχόλια, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι απειλές για διακοπή συνδρομής από το Netflix και το BBC One.

Κάποια από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα:
«Η καινούρια σας σειρά είναι ένα σκουπίδι. Τι σκεφτόσασταν όταν κάνατε το κάστινγκ του Αχιλλέα και διαλέξατε έναν μαύρο; Στην Ιλιάδα ήταν ξανθός με γαλάζια μάτια. Πιστεύετε ότι οι λάτρεις της ιστορίας δε θα το καταλάβουν;»


Hey your new seri3s "Troy the fall of a city" is garbage. What were you thinking cast8ng Achilles as black? H9.er in the Iliad repeatedly wrote that he was blonde with blue eyes. Fans of history watch that stuff did you think we would not notice? @Netflix_CA


«Δεν έχω τίποτα εναντίον του David Gyasi, αλλά το να το κάνουν να παίξει τον Αχιλλέα στη σειρά «Troy: Fall of a city» του BBC είναι ένας χαζός συμβολισμός, που θα προκαλέσει περισσότερο ρατσισμό και δεν θα τον μειώσει».


Τι αναφέρει ο σκηνοθέτης της σειράς
Ο σκηνοθέτης της σειράς, David Farr, τόνισε στον Guardian ότι ήθελε να δημιουργήσει μια σειρά από την άλλη μεριά, γιατί η γνωστή ιστορία έχει ήδη ειπωθεί τόσο καλά από τον Όμηρο και έχει προβληθεί και σε άλλες κινηματογραφικές ταινίες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του «αν κοιτάξετε την ιστορία από τη μεριά των Τρώων, γίνεται πολύ διαφορετική». Ήταν επίσης πρόθυμος να «οικοδομήσει μια συναισθηματική σχέση μεταξύ του θεατή και της πόλης».

«Θέλω το κοινό να παρακολουθήσει και να σκεφτεί πως θα αισθανόταν αν βρισκόταν σε μια πόλη υπό πολιορκία, όπου οι άνθρωποι θα άρχιζαν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να πέσει μια πόλη σαν την Τροία, που βρισκόταν σε μια εξαιρετικά ισχυρή και εμπορική θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επίσης, έδωσε τη δική του απάντηση στα αρνητικά και ρατσιστικά σχόλια που δέχτηκε η σειρά, μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων φωτογραφιών.



«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τέτοιου είδους σχόλια. Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η κατάσταση. Από τη μεριά μου θεωρώ ότι κάναμε το σωστό κάστινγκ και είμαι περήφανος για αυτή την απόφαση, διότι βάλαμε τους καλύτερους ηθοποιούς. Όταν το κοινό παρακολουθήσει τη σειρά, θα καταλάβει ότι ο David έχει ακριβώς το “πνεύμα” του Αχιλλέα και είναι τέλειος για αυτόν τον ρόλο», τόνισε ο Farr στον Guardian.

Ο Farr απαντά επίσης σε όλους τους επικριτές που πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αφηγηθεί κανείς αυτή την ιστορία. «Η ιστορία μας αντλεί στοιχεία όχι μόνο τον Όμηρο και τους Έλληνες δραματουργούς, αλλά και από τον Σαίξπηρ, τον Τζόφρι Σώσερ και πολλούς άλλους. Έχουμε επίσης εφεύρει διάφορα κομμάτια και είμαι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό. Παίρνοντας ιστορίες από διαφορετικές πηγές δώσαμε μια νέα διάσταση στο μύθο», πρόσθεσε ο Farr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.