26.1.18

Στο συλλαλητήριο οι κληρικοί με ή χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου

Δέκα χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ίσως και να αντιμετωπίζει σήμερα την κρισιμότερη στιγμή της θητείας του. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεδρεύει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την οποία συγκάλεσε μετά την «ανταρσία» του κ. Ανθιμου και των υπόλοιπων μητροπολιτών που τον ακολούθησαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ μια σειρά από μητροπολίτες πολιτικολογούν από... τηλεοπτικού άμβωνος και κάνουν εξωτερική πολιτική μέσα από δηλώσεις, αρθρογραφία, ακόμα και... διαρροές, τώρα και η βάση των ιερέων επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ανακοίνωσε χτες ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας, θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ο εκπρόσωπος Τύπου του σωματείου, πατέρας Γεώργιος, χαρακτήρισε προσωπική τη γνώμη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα συλλαλητήρια, όπως ακριβώς είχε πράξει και μια μέρα νωρίτερα ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος.
Στον αντίποδα, ο Δωδώνης Χρυσόστομος, που μίλησε στον Σκάι είπε: «Εγώ είμαι του δόγματος του Σεραφείμ ο οποίος έλεγε “η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πορεύεται” [...] χρόνια τώρα είναι στην ονομασία το σύνθετο με το “Μακεδονία” και επομένως έχουμε χάσει το τρένο, διότι το έχουμε αποδεχτεί και εμείς και πολλές χώρες άλλες μεγάλες και τρανές [...] είμαι εναντίον των συλλαλητηρίων. Δεν έχουμε δικαίωμα η Εκκλησία να οδηγούμε τον κόσμο στο πεζοδρόμιο. Δεν διεκδικούμε με το πεζοδρόμιο, έχουμε δικαίωμα ψήφου και ψηφίζουμε υπεύθυνη κυβέρνηση, υπεύθυνη αντιπολίτευση». Μιλώντας στο Romfea.gr, ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος τόνισε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ένα δυνατό Συνοδικό πολίτευμα, το οποίο διασφαλίζει και το ομόψυχον και το ελεύθερον. Η ενότητα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πέριξ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου είναι αρραγής».
Τον Αυγουστίνο Καντιώτη θυμήθηκε η Γενική Ιερατική Σύναξη της Φλώρινας, όπου 112 ιερείς προσυπέγραψαν ψήφισμα: «Μιὰ τέτοια συμφωνία φτάνει στὰ ὅρια τῆς ἐθνικῆς μειοδοσίας καὶ προδοσίας (...) διασαλπίζουμε μὲ ὅλη τὴ δύναμή μας πρὸς κάθε κατεύθυνση τὸ σύνθημα ποὺ ὁ μακαριστὸς Μητροπολίτης μας ἔλεγε: “Ἡ Μακεδονία ἦταν, εἶναι καὶ θὰ εἶναι πάντα ἑλληνική”».
Γράφει: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.