27.1.18

Ο τρόμος βασιλεύει στη Λιβύη

Ανείπωτη φρίκη προκαλούν τα βίντεο με βασανισμούς Σουδανών προσφύγων και μεταναστών από διακινητές στη Λιβύη που δημοσιοποίησε χθες το CNN, λίγους μήνες μετά το ανατριχιαστικό τηλεοπτικό του ρεπορτάζ, το οποίο πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή, έχοντας καταγράψει ένα από τα αθρόα σκλαβοπάζαρα Αφρικανών στη χαώδη βορειοαφρικανική χώρα.

Το αμερικανικό δίκτυο επιβεβαίωσε πως τα νέα ντοκουμέντα βιντεοσκοπήθηκαν από τους ίδιους τους βασανιστές και στάλθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων μέσω social media, με σκοπό την εκβιαστική απόσπαση λύτρων για την απελευθέρωση των απαχθέντων.
Σε δύο βίντεο εμφανίζονται τουλάχιστον πέντε ημίγυμνοι Σουδανοί, ξαπλωμένοι μπρούμυτα με εμφανή σημάδια στις πλάτες, να διατάζονται σαν «σκύλοι» να δείξουν στην κάμερα τα πρόσωπά τους, να μαστιγώνονται και να εκλιπαρούν τους συγγενείς τους: «Στείλτε τα χρήματα» και «Πουλήστε το σπίτι»...
Σύμφωνα με το CNN, σε άλλο εξαιρετικά ειδεχθές βίντεο εμφανίζεται ένας Σουδανός να σφαδάζει στο έδαφος, καθώς τον καίνε με ζεματιστό λάδι στην πλάτη, την ώρα που ένας μασκοφόρος τον απειλεί με όπλο...

4.500 δολάρια «το κεφάλι»

Το αμερικανικό δίκτυο συνεχίζει τη δημοσιογραφική έρευνα και για τις διαδρομές των χρημάτων, που διοχετεύονται στους θύτες από τους συγγενείς των θυμάτων, επαληθεύοντας ξανά τα διεθνή πλοκάμια αυτών των εγκληματικών –όσο και σκανδαλωδώς ατιμώρητων– κυκλωμάτων. Αρκετές οικογένειες στο Σουδάν ανέφεραν στο CNN πως έχουν πληρώσει έως και 4.500 δολάρια «το κεφάλι» για να απελευθερωθεί κάποιος δικός τους.
Τα μετρητά δίνονται είτε απευθείας σε μέλη των συμμοριών είτε κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Μέσω αποδείξεων της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Western Union, επιβεβαιώνεται πως τα ποσά καταλήγουν σε διάφορα κράτη, όπως ο Νίγηρας και το Μπανγκλαντές.
Συνεργοί των συμμοριών παραλαμβάνουν τα λεφτά και τα μεταφέρουν ξανά και ξανά ώστε να χαθεί η αρχική τους προέλευση. Κατόπιν τα μετρητά μεταφέρονται διά ζώσης εντός λιβυκού εδάφους, παρακάμπτοντας συστηματικά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Λιβύης...

Κυβερνητικό θέατρο

Το γεγονός πως εντός ημερών η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Φάγεζ αλ Σάραζ (η οποία ελέγχει τμήματα μόνο της δυτικής λιβυκής επικράτειας) έσπευσε να στείλει ειδικές δυνάμεις, που εντόπισαν το κρησφύγετο των συγκεκριμένων απαγωγέων στη Σύρτη, συνέλαβαν τέσσερις από αυτούς και απελευθέρωσαν οχτώ Σουδανούς ομήρους, δείχνει πως όταν πρόκειται για τα μάτια του κόσμου μπορεί να γίνει επιλεκτικά αποτελεσματική στη «μάχη» κατά των διακινητών.
Οι μαφίες εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, εξάλλου, βρίσκονται σε αγαστή –και με το αζημίωτο– συνεργασία με λιβυκές ένοπλες πολιτοφυλακές και Λίβυους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και ανδρών της ακτοφυλακής που εκπαιδεύει και εφοδιάζει με εξοπλισμό η Ε.Ε. και η Ιταλία στο πλαίσιο της σύμπραξης με την κυβέρνηση Σάραζ για την ανάσχεση της προσφυγικής/μεταναστευτικής ροής στην κεντρική Μεσόγειο.
Την περασμένη βδομάδα, μάλιστα, το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα νότια λιβυκά σύνορα προκειμένου να συνδράμουν στον έλεγχο της διάτρητης μεθορίου με τον Νίγηρα, που αποτελεί βασική χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη.
Και αυτή η κίνηση της Ρώμης προκάλεσε την έντονη δυσφορία της έτερης «κυβέρνησης» με έδρα το Τομπρούκ, η οποία ελέγχει την ανατολική Λιβύη και αντιμάχεται την αδύναμη κυβέρνηση Σάραζ, υποστηριζόμενη από τον (ντε φάκτο προς το παρόν) ισχυρό άνδρα στη χώρα και «στρατάρχη» του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ.

Σκοτεινές συμφωνίες



Θορυβημένη από τη μικρή αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία τις τρεις πρώτες βδομάδες του Γενάρη εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 4ης Μαρτίου, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται και η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι ανησυχεί πως η ανεξέλεγκτη βία κι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των σκοτεινών –επίσημων και ανεπίσημων– συμφωνιών που έχει κλείσει με την κυβέρνηση Σάραζ και ντόπιες πολιτοφυλακές, καταφέρνοντας να μειώσει δραστικά την περσινή ροή ανθρώπων προς τις ιταλικές ακτές.
Δηλωτική του χάους, η διπλή βομβιστική επίθεση την Τετάρτη σε τζαμί της Βεγγάζης –την πόλη που έχει μετατραπεί στο κατεξοχήν λημέρι του Χάφταρ– με απολογισμό τουλάχιστον 37 νεκρούς και πάνω από 90 τραυματίες.
Το «ορφανό» χτύπημα αποδίδεται σε κάποια από τις ένοπλες οργανώσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών που εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή, παρότι ο Λίβυος «στρατάρχης» δεν κρύβει την περηφάνια του που κατάφερε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές (και του «Ισλαμικού κράτους») από τη Βεγγάζη.
Σάλος όμως έχει προκληθεί από βίντεο, που επίσης κυκλοφόρησε στα social media και δείχνει την ομαδική εν ψυχρώ δολοφονία 10 «υπόπτων» έξω από το τζαμί, λίγη ώρα μετά την επίθεση.
Εκτελεστής φέρεται να είναι ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Χάφταρ, ο –ήδη καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου– διοικητής του LNA, Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, πολέμαρχος της ταξιαρχίας Αλ Σάικα που έχει δηλώσει πίστη στον «στρατάρχη».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) απαίτησε την άμεση παράδοση του Γουερφάλι, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν δεσμευτεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο πως τον έχουν θέσει υπό κράτηση και θα τον περνούσαν από «στρατοδικείο».

Διεθνής διαπλοκή

Είναι η πολλοστή φορά που ο LNA κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Γάσαν Σαλαμέ, επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον Χάφταρ προκειμένου να συζητήσουν και τα μεγαλόπνοα σχέδια για διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη (!) ενδεχομένως το φθινόπωρο, στις οποίες ο «στρατάρχης» ίσως θέσει υποψηφιότητα με στόχο να κατακτήσει τη λιβυκή προεδρία...
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Χάφταρ (πάλαι ποτέ σύμμαχος του Μουαμάρ Καντάφι) απολαμβάνει τη στήριξη Ρωσίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει νομιμοποιηθεί ως επίσημος συνομιλητής από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση Μακρόν και –το καλύτερο– θεωρείται πολύτιμο «χαρτί» της CIA, με την οποία φέρεται να συνεργάζεται στενά αφότου διέφυγε στις ΗΠΑ και διέμεινε σχεδόν για δύο δεκαετίες στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια –όπου εδρεύει η CIA– έχοντας λάβει και αμερικανική υπηκοότητα...
Γράφει: Βίκυ Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.