17.1.18

Χίλιες ημέρες πολέμου με πέντε χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία μαζί με τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της Υεμένης έχει σκοτώσει και τραυματίσει περισσότερα από 5 χιλιάδες παιδιά από το Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε έκθεσή της η Unicef.

Η οργάνωση υπολογίζει ότι στην Υεμένη πέντε παιδιά τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και μία ολόκληρη γενιά μεγαλώνει μέσα σε περιβάλλον απόλυτης βίας. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή σχεδόν όλα τα παιδιά της Υεμένης, έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα, ζώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας υποσιτίζονται 1,8 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία οι 400 χιλιάδες υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από το 50% των ανηλίκων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη του μισού παιδικού πληθυσμού της Υεμένης.

Η επιδημία χολέρας των τελευταίων μηνών έχει πλήξει κυρίως τα παιδιά, αφού το ένα τέταρτο των διαγνωσμένων με χολέρα ασθενών είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τέλος, περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει συνολικά στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9 χιλιάδες ανθρώπους προκαλώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελαυταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου οι συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποσιτισμού είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.