15.1.18

Απολογούνται σήμερα για τη «Φαβέλα

Προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα πήραν οι τέσσερις ακροδεξιοί που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ανακριτής για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» πέρσι στις 29 Αυγούστου στον Πειραιά.

Είχε ήδη ασκηθεί από τον ανακριτή δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τις εκρηκτικές ύλες –δεν παραπέμπονται δηλαδή με τον αντιτρομοκρατικό νόμο–, όμως από αστυνομικές αρχές αφηνόταν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατηγορία σε βάρος τους να αλλάξει μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκτός από την ανωτέρω επίθεση ενέχονται και σε άλλες ενέργειες.
Μαζί τους, όπως είχε γίνει γνωστό, συνελήφθη και ένας 17χρονος στο πλαίσιο του Αυτόφωρου για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τα όπλα και τα εκρηκτικά και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του ορίστηκε δικάσιμος για τον Μάιο.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
● όπλα τύπου airsoft (είναι γνήσια αντίγραφα κλίμακας 1:1 με τα πραγματικά όπλα, όμως εκσφενδονίζουν με συμπιεσμένο αέρα στρογγυλές, πλαστικές σφαίρες),
● δύο σφαίρες, από τα οποία μία ανήκε σε πολεμικό τυφέκιο ενώ η άλλη σε όπλο των 9 mm,
● αρκετοί κάλυκες πολεμικού τυφεκίου,
● πλήθος μαχαιριών και σουγιάδων,
● δύο φιαλίδια βουτανίου των 500 γραμμαρίων, από τα οποία το ένα έφερε επικολλημένες πέτρες (με συνέπεια οι αστυνομικοί να εκτιμούν ότι ετοιμάζονταν για νέα επίθεση και «ενίσχυσαν» το γκαζάκι ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά),
● πλήθος αθυρμάτων και τρικάκια της Χρυσής Αυγής και της «Απέλλας»,
● αρκετά βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου και αυτοκόλλητα με σβάστικα,
● μια σημαία της 21ης Απριλίου 1967 και ψηφιακά πειστήρια, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM τα οποία και θα εξεταστούν από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για την ύπαρξη τυχόν νέων επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος τους και τη σύνδεσή τους με άλλες ακροδεξιές ομάδες.
Για τον ίδιο σκοπό εξάλλου ήδη οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές τη γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητάς τους και η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ακροδεξιά «Απέλλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο 19χρονοι και ο 21χρονος είχαν «στρατολογηθεί» στην αυτοαποκαλούμενη ακροδεξιά ομάδα «Απέλλα» από τον 26χρονο, ο οποίος και φέρεται ως ο «αρχηγός» της.
Ο ίδιος είναι γνωστός στις αρχές για τη νεοναζιστική του δράση καθώς είχε προσαχθεί αρκετές φορές έπειτα από επεισόδια που είχαν σημειωθεί μεταξύ ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών στον Πειραιά.
Θυμίζουμε ότι η επίθεση στη «Φαβέλα» τον Αύγουστο -για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης- σημειώθηκε κατά το διάστημα που προετοιμάζονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις εν όψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για αυτή δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.
Οι άγνωστοι, τότε, δράστες είχαν τοποθετήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες και από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά του κτιρίου.
Δεν υπήρξαν μεγαλύτερες συνέπειες καθώς οι γείτονες που ξύπνησαν από τις εκρήξεις πρόλαβαν και έσβησαν έγκαιρα τη φωτιά.
Ο κοινωνικός χώρος είχε αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ναζιστικών ομάδων καθώς, λίγο καιρό αφότου άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, άγνωστοι είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους, ενώ την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια είχαν αναλάβει οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές.
Στην ταυτότητα των δραστών οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έφτασαν από το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους από κάμερες της περιοχής, από μαρτυρίες και από στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε μεταβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πειραιά, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή που εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης.

Εμπνευση από τον Περίανδρο

Η ακροδεξιά «Απέλλα» συνεστήθη –όπως αναφέρει η ομάδα στο ιστορικό που ανέβασε σε ιστοσελίδα του χώρου– τον Οκτώβριο του 2016, όμως η σκέψη για τη δημιουργία της είχε γίνει «τον Μάρτιο του 2015, μετά ακριβώς από την ομιλία του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου στη Λάρισα».
Ομιλία που, όπως αναφέρουν, ήταν αυτή που του «ενέπνευσε και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του αρχικού πυρήνα», δηλαδή τρεις ανθρώπους που «τότε ξεκίνησαν το δύσκολο έργο της ευρέσεως νέων, αλλά και παλαιών εθνικιστών/εθνικοσοσιαλιστών με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, πραγματικού όμως αυτή τη φορά, ελληνικού Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος».
Χαρακτηρίζουν τον Περίανδρο «αρωγό, ηθικό και πνευματικό καθοδηγητή τους», ενώ υποστηρίζουν ότι το όνομά τους είναι χαρακτηριστικό, «όχι μόνο λόγω της ιδεολογικής δωρικής προελεύσεως, αλλά και του τρόπου λειτουργίας και λήψεως αποφάσεων μεταξύ των μελών».
Υπογραμμίζουν στο ίδιο κείμενο, απευθυνόμενοι προφανώς προς τα νέα μέλη ότι «το μόνο που έχουμε να σου υποσχεθούμε είναι θυσίες, τίποτα παραπάνω. Οσοι ζουν απ’ τις ιδέες τους, αντί να ζουν γι’ αυτές, ας μην κάνουν καν τον κόπο. Η πόρτα του Αγώνα μας είναι ανοιχτή μόνο γι’ αυτούς που με την τυφλή σιγουριά ενός υπνοβάτη, είναι έτοιμοι να βαδίσουν στο μονοπάτι της φωτιάς», ενώ αναφέρουν ακόμη πως «πλέον η κίνησή μας αποτελεί έναν νόμιμο πολιτικό φορέα, η δράση του οποίου μόλις τώρα ξεκινά».
Στην ιστοσελίδα τους εξυμνούν τους ναζί, χαρακτηρίζουν απολύτως δικαιολογημένη την εισβολή τους στην Ελλάδα το 1941 και ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν πολλές φορές να βοηθήσουν τη χώρα μας.
Δεν λείπουν ακόμη αναφορές περί φυλετικής άριας ανωτερότητας, κοινωνικού δαρβινισμού, αντισημιτισμού και, φυσικά, αντικομμουνισμού.
Γράφει: Μάνος Τσαλδάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.