6.12.17

Mixtape: Remember Remember The 6th of December - Προτεινόμενα τραγούδια για τις «μέρες του Αλέξη»

Το Περιοδικό πριν τρία χρόνια τέτοιες μέρες, ξεκίνησε μια νέα μουσική στήλη με λίγα λόγια και πολύ μουσική. Πρόκειται για το «mixtape του περιοδικού», όπου με αφορμή ένα γεγονός της επικαιρότητας ή μια επέτειο που επαναφέρει στη μνήμη μας σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, προσεγγίζουμε την ιστορία μέσα από τραγούδια και μουσικές, πιστοί στον στόχο της «διατάραξης της κοινής ησυχίας». Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα στήλη παρά με αυτές τις ημέρες, που επανέρχεται με τόσο σφοδρό τρόπο στη μνήμη μας το γεγονός της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το τεράστιο κύμα της πανελλαδικής νεολαιίστικης έκρηξης που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Μουσικοί, συγκροτήματα, παραγωγοί και τραγουδοποιοί έβαλαν τη δική τους διάσταση στα γεγονότα εκείνων των ημερών και μας τα θυμίζουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.. Πατήστε το «play» όσες περισσότερες μπορείτε και στη συνέχεια μην διστάσετε να κατεβείτε στο δρόμο…

1. Ξεκινάμε με τον γνωστό Κουκουλοφόρο του Σπύρου Γραμμένου. Το κομμάτι υπάρχει στο δίσκο «Λίγο πριν τα Τιράντα» του 2010.

2. Συνεχίζουμε με τη Δανάη Παναγιωτοπούλου με το κομμάτι Μολότοφ, από το δίσκο της Homo Logotypous του 2009

3. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια για το Δεκέμβρη του 2008 από το Javaspa. Ακόμα δεν είπαμε τη τελευταία λέξη…..
4. Και η σκυτάλη στους Φράξια με το κομμάτι 6.12.2008. από το άλμπουμ “Στη ζωής μας το κρυφτό” του 2011

5. Σηκώνουμε μεσίστιες σημαίες όπως ο Ραψωδός Φιλόλογος στο ομώνυμο κομμάτι του, το οποίο βρίσκεται και στο συλλογικό “Mixtape αφιερωμένο στον Αλέξη” εγχώριων σχημάτων της hip hop σκηνής.

6. Ανεβάζουμε την ένταση από το ίδιο mixtape με το “Δολοφονία” των Α.Ν.Ο.

7. Και συνεχίζουμε σε ροκ δρόμους με ένα ….απλό τραγούδι από τον Στάθη Δρογώση από το δίσκο του “Η αγάπη στο τέλος” του 2009. «Στους δρόμους τώρα αρχίζει το παιχνίδι…»
8. Ξαναγυρνάμε σε ρυθμούς σκληρούς και γρήγορους με το Fuck the police και τη χιπ χοπ συνεργασία των Δ.Ι.Α, Dust rhymes, Flowjob και Ψυχοδραμα ’07. Γιατί δεν πρόλαβες να ζήσεις, γιατί δεν πρόλαβες μικρέ ούτε καν να τους μισήσεις…»

Και συνεχίζοντας σε χιπ χοπ ρυθμούς αναρωτιόμαστε μαζί με τους ΣΤΟΙΧΙΜΑ: «Κι αν ήσουν νύχτα του Δεκέμβρη τι θα έκανες; Αν ήσουνα παιδί αυτή τη νύχτα πέθανες… (Κι άμα δεν ήσασταν σκουλήκια τι θα ήσασταν;)»

10. Όλα αυτά που θέλουν να πουν ο Ζακ Στεφάνου και οι Banda Koala για το Δεκέμβρη του 2008 δεν χωράνε σε λέξεις… Από το άλμπουμ Koalaboration του 2010.

10. Υψηλές εντάσεις από τη Μαύρη Μαγιονέζα και την δική τους ροκ προσέγγιση στο ρεμπέτικο “Βρε μάγκα το μαχαίρι σου” του Ανέστη Δελιά, που μετονομάζεται σε «Σερίφη το πιστόλι σου» προς «τιμή» των σερίφηδων της Ελληνικής αστυνομίας….. Από το άλμπουμ “Κατέβασε το” του 2010.

11. Συνεχίζουμε με τη συνεργασία των Palyrria με το Κουβανό ράπερ Kumar σε ένα κομμάτι αφιερωμένο στις διαδηλώσεις εκείνων των ημερών. “Se Quema” (καίγεται) από το δίσκο Electrifying Nature του 2009.

12. Λίγο πριν κλείσουμε κάνουμε μια βουτιά στoν ιδιόμορφο, εκκεντρικό και ενδιαφέρον μουσικό κόσμο του the boy και στο τραγούδι «κουστουμάκι». «Νεκρό παιδί στα Εξάρχεια που όπλο μπάτσου τρομοκράτη να σταματήσει η γη, να μη γυρίζει μέχρι να ‘ρθει κάτι κάτι που θα ‘χει εξήγηση και κάτι που θα δικαιώσει τον πόνο του ανθρώπου που ακόμα αρνείται να προδώσει.»

13. Από το mixtape δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στα υπηρεσιακά, δολοφονικά περίστροφα. Και την καταγγελία σε όλους αυτούς που τα οπλίζουνε. «38 χιλιοστά» είναι το όνομα ενός ύμνου της ελληνικής πανκ. Υπεύθυνοι είναι οι Αδιέξοδο. Λόγος, αφορμή και αιτία η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα. Μοιραία έγινε κεντρικό τραγούδι και τον Δεκέμβρη του ’08. Αλλά ακούστε το στην επανεκτέλεση από Deus Ex Machina. Πρώτον γιατί δημιούργησαν μια ιδιαίτερη στιγμή παίζοντάς το μαζί με μέλη των Αδιέξοδο στη μεγάλη συναυλία εκείνων των ημερών στα Προπύλαια. Δεύτερον γιατί υπάρχουν αυτά τα ανατριχιαστικά βίντεο και φωτογραφίες από συναυλία αλληλεγγύης στους αρνητές στράτευσης των Deus στο λόφο του Στρέφη. Εκεί φαίνεται και ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Ήταν καλοκαίρι του 2008.

14. Οργή: «Λοιπόν, για όσους με λένε ακόμα πράκτορα ή παραπλανημένο, είμαστε απλά μια όμορφη εικόνα από το μέλλον. Από κείνους που τη Βάρκιζα δεν αναγνώρισαν ποτέ, γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ» τραγουδάνε οι συνήθεις ύποπτοι, τα Μεθυσμένα Ξωτικά, σε μια διασκευή του πολύ γνωστού La Rageτης Keny Arkana, περιγράφοντας, εξηγώντας, υπερασπίζοντας τον Δεκέμβρη:

15. Κλείνουμε το mixtape με το “Εκτός Ελέγχου” του Killah P από το άλμπουμ “Μια μαλακία και μισή” του 2009. Γιατί συνεχώς ο μικρός Αλέξης μας θυμίζει πως η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει….



19/9/2008, συναυλία, λόφος Στρέφη, Οι Deus X Machina στη σκηνή και ένα t-shirt που γράφει: «Skateboarding: beautiful as a rock on a cop’s face»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.