29.12.17

Χρονιά εφιάλτης για τα παιδιά

Μία από τις χειρότερες χρονιές για τα παιδιά είναι σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF το 2017. Παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις ή πολιορκίες χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες ή ενεργούν ως βομβιστές αυτοκτονίας. Τα παιδιά έχουν γίνει στόχος σε μεγάλη κλίμακα.

Η UNICEF καταγγέλλει ότι το 2017, σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις και εμπόλεμη κατάσταση, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τους διεθνείς νόμους αναφορικά με την προστασία των παιδιών. Πολλά παιδιά έχασαν τις ζωές τους, χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες ή εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν μαχητές.
«Τα παιδιά γίνονται στόχος και εκτίθενται σε ωμή βία στα σπίτια, τα σχολεία και τις παιδικές χαρές τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μανουέλ Φοντέν, διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του οργανισμού και προσθέτει «όσο αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται κάθε χρόνο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Τέτοια βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα».

Κρίσεις στη Μέση Ανατολή

Στην Υεμένη η UNICEF υπολόγισε ότι περίπου 5.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου. Η συνεχώς επιδεινούμενη έλλειψη τροφίμων έχει φέρει περίπου 2 εκατ. παιδιά στο έλεος της ασιτίας.
Στο Ιράκ και τη Συρία περίπου 700 παιδιά υπολογίζεται ότι είχαν σκοτωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ η UNICEF αναφέρει αρκετές περιπτώσεις όπου νέοι άνθρωποι δέχθηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές ή χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ακόμη πιο ευάλωτα στην Αφρική

Η έκθεση επισημαίνει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Αφρική ως μερικά από τα χειρότερα μέρη για τα παιδιά. Εκεί όπου αυτά γίνονται επίτηδες στόχοι.
Στη Δημοκρατία του Κονγκό, στην επαρχία Κασάι, περισσότερα από ένα εκατ. παιδιά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μόνο τη χρονιά που πέρασε, ενώ περισσότερα από 400 σχολεία δέχθηκαν επίθεση.
Στη Νιγηρία και το Καμερούν η τζιχαντιστική Μπόκο Χαράμ χρησιμοποίησε περίπου 135 παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας, πέντε φορές περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Στο Νότιο Σουδάν περίπου 19.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί υποχρεωτικά από το 2013.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.