28.12.17

Τι... δεν είδε ο υπουργός στο κέντρο υποδοχής της Μόριας

Στην αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ κριτικής και έργου, τι από τα δύο έχει δηλαδή μεγαλύτερη αξία, ή, έστω, τι από τα δύο είναι ευκολότερο, κατέφυγε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ χριστουγεννιάτικα στη Μόρια, επιχειρώντας να απαξιώσει τα ρεπορτάζ ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων που κατέγραψαν τις εικόνες χάους από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

«Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάχτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως που δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.
Φαίνεται μάλιστα ότι οι παρατηρήσεις του υπουργού έπεισαν την κάμερα του ΑΠΕ/ΜΠΕ, η οποία, εκτός από τις δηλώσεις του, κατέγραψε μερικές γενικές εικόνες πλήθους από το εσωτερικό του Κέντρου και όχι τις εικόνες που έχουν προκαλέσει απόγνωση και αγανάκτηση στους πρόσφυγες και σοκ στους τηλεθεατές.


Τόσο το βρετανικό δίκτυο BBC όσο και το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια άλλη πραγματικότητα, αυτή που περιγράφουν εδώ και καιρό οι εκθέσεις οργανώσεων και που ήταν σε θέση να διαπιστώσει η «Εφ.Συν.» σε άτυπη επίσκεψη στο Κέντρο την περασμένη εβδομάδα
τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους αποκομιδής και να σχηματίζουν λόφους παντού μέσα στο ΚΥΤ (πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι αποκομιδή γίνεται από τον δήμο κάθε πρωί και βράδυ), σκηνές άτακτα τοποθετημένες σε κάθε ελεύθερο χώρο, πρόσφυγες να προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας δέντρα ή ανάβοντας φωτιά μέσα σε τενεκέδες με ό,τι διαθέσιμο, με κίνδυνο να υπάρξουν ξανά φέτος θάνατοι από δηλητηριώδη αέρια, γονείς που ρωτούν απεγνωσμένα πού μπορούν να βρουν πρώτες βοήθειες για τα παιδιά, τουαλέτες σε κατάσταση ακραίας ακαθαρσίας, βρύσες που δεν βγάζουν ζεστό νερό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνουν οι πρόσφυγες νερό από μπουκάλια και να πλένονται μέσα στις σκηνές τους, μικρά παιδιά να παίζουν δίπλα σε εστίες μόλυνσης.

«Χρειάζεται χρόνος»


Στην ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ αν «είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κολαστήριο να εποπτεύεται από έναν πρώην ακτιβιστή όπως εσείς», ο κ. Μουζάλας είπε ότι «οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα» και απέδωσε την ευθύνη στην αύξηση της προσφυγικής ροής.
«Η πολιτεία προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά κι αυτός είναι ο λόγος που με ξανακάνει εμένα ακτιβιστή», σημείωσε.
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση κοντέινερ, που έδωσαν τη δυνατότητα σε 500 ανθρώπους να φύγουν από τις σκηνές, παρά τις «ανόητες και εμπαθείς αντιδράσεις». Και εξήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και άλλα κοντέινερ, κάτι που χρειάζεται χρόνο, ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση με τη μεταφορά χιλιάδων ευάλωτων στην ενδοχώρα και ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και θα έχουν αντικατασταθεί οι καλοκαιρινού τύπου σκηνές.
«Ταχυδακτυλουργοί δεν υπάρχουν, υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά», σημείωσε


Το ερώτημα είναι αν ακούγεται πειστική η απάντηση, καθώς, έναν χρόνο μετά τα περσινά τραγικά γεγονότα, δεν φαίνεται να υπήρξε σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής μικρής αύξησης της ροής, όπως αυτή που σημειώνεται από τον Αύγουστο, ενώ πέρασαν κρίσιμες εβδομάδες μέχρι να ανταποκριθεί το υπουργείο στις επείγουσες εκκλήσεις οργανώσεων και οργανισμών να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών.
Αλλωστε, σε νησιά όπου δεν διαπιστώνεται αυξημένη ροή, η κατάσταση είναι κάπως βελτιωμένη, αλλά απέχει πολύ από τις προβλεπόμενες συνθήκες.
Τέλος, η διοικητική απορρύθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με αλλεπάλληλες αλλαγές διευθυντών και γενικών γραμματέων, δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στα νησιά.
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.