27.12.17

Δικαίωση η καταδικαστική απόφαση για τη Μανωλάδα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, για την πολύκροτη υπόθεση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης δεκάδων εργατών από το Μπανγκλαντές στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας το 2012 αποτελεί «απόφαση-σταθμό» για παρόμοιες συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι νομικοί των οργανώσεων «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και «Open Society Justice Initiative» που εκπροσώπησαν τους εργάτες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η απόφαση του ΕΔΔΑ, συνιστά «την πιο σημαντική απόφαση που έχει εκδοθεί ποτέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» εκτίμησαν.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που νικήσαμε στον μεγάλο αγώνα που δώσαμε. Είναι ένα μεγάλο βήμα δικαιοσύνης για τους μετανάστες. Ακουσα ότι πολλοί Ελληνες δεν έτρωγαν φράουλες Μανωλάδας επειδή τους έφερναν στον νου το αίμα το δικό μας. Οι περισσότεροι Ελληνες μας συμπαραστάθηκαν, είναι λίγοι αυτοί που θέλησαν να μας κοροϊδέψουν. Θέλουμε να γλιτώσουμε από αυτούς. Υπήρξαν πολλοί που μας βοήθησαν, τους ευχαριστούμε πολύ» δήλωσε ο Μπανγκλαντεσιανός εργάτης γης που προσέφυγε.
Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μου για «στενή ερμηνεία» της έννοιας της «εμπορίας ανθρώπων», καθώς δεν απέτρεψε την εμπορία τους, ούτε προστάτεψε τα θύματα, δεν πραγματοποιήθηκε αποτελεσματική διερεύνηση των διαπραχθέντων αδικημάτων και οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν.
Ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης σημείωσε ότι έγιναν πολλές παραλήψεις στο στάδιο της προδικασίας: «Είχαμε μια αποτυχημένη απόφαση, και ο Άρειος Πάγος, που θα μπορούσε να ασκήσει αναίρεση, δεν το έκανε».
Οι συνήγοροι είχαν ζητήσει ψυχολόγους, δικονομικές εγγυήσεις, αλλά το δικαστήριο αρνήθηκε, κρίνοντας πως δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν σε αυτό το στάδιο της δίκης. Αξίζει δε, να σημειωθεί, πως ο διερμηνέας που είχε επιλεγεί, είχε καταθέσει παράλληλα ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων εργοδοτών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλέστηκε ο δικηγόρος, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν πως στα χωράφια απασχολούνταν παρατύπως διαμένοντες αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί «καλούσαν τους τσιφλικάδες της περιοχής να καταβάλουν τα δεδουλευμένα» ανέφερε ο κ. Κερασιώτης, ενώ ακόμα και οι δικαστές παραδέχθηκαν πως «οι πάντες ήταν στο έλεος των αγροτών».

Για να προστατευτούν από εκβιασμούς

Το αίτημα που θέτουν τώρα προς την κυβέρνηση, τόσο οι δικηγόροι Βασίλης Κερασιώτης και Σάιμον Φοξ, όσο και οι ίδιοι οι εργάτες γης, είναι η νομιμοποίησή τους με άδεια εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μην μπορούν να τους εκβιάζουν και να τους εκμεταλλεύονται επειδή δεν έχουν χαρτιά και άδεια παραμονής - για να είναι σε θέση να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους και να επιστρέφουν.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εργάτες τόνισαν πως επιθυμούν την νομιμοποίηση τους για να προστατευτούν από τις παρανομίες των εργοδοτών. Μάλιστα, ένας ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής:
Η απόφαση για τη Μανωλάδα είναι μεγάλη νίκη. Αλλά η «Μανωλάδα» συνεχίζεται και στη Θήβα, στο 'Αργος στην Άρτα και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Σε όσους προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ επιδικάστηκε αποζημίωση συνολικά 588.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει αποφασίσει ποτέ το συγκεκριμένο δικαστήριο.
Αντιστοιχεί σε 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, και 12.000 ευρώ για τους υπόλοιπους προσφυγόντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.
Σε τρεις μήνες από σήμερα, όταν η απόφαση καταστεί οριστική από την Επιτροπή Υπουργών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα θα μπει σε επιτήρηση, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως το 2013 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση, «με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εκτεταμένη εκμετάλλευση και κρούσματα ένοπλης βίας κατά οικονομικών μεταναστών σε καλλιέργειες φράουλας».
Η ανεξάρτητη αρχή είχε ζητήσει την άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων δημόσιων φορέων (αστυνομία, επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ, ΟΓΑ) και της τοπικής κοινωνίας.

Η υπόθεση «ματωμένες φράουλες»

Η απόφαση του ΕΔΔΑ αφορά 42 προσφυγόντες που είναι υπήκοοι του Μπαγκλαντές και ζουν στην Ελλάδα, οι δε καταγγελίες τους είχαν γίνει το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου, οι προσφυγόντες που δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.
Δούλευαν καθημερινά από τις εφτά το πρωί έως τις εφτά το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι εργάτες προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους.
Οι εργοδότες δεν τους έδωσαν τα χρήματα που τους χρωστούσαν και αντ' αυτού προσέλαβαν άλλους εργάτες, επίσης από το Μπαγκλαντές. Ενώ οι απλήρωτοι εργάτες ζητούσαν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους, ένας από τους ένοπλους φρουρούς άρχισε να τους πυροβολεί, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Η υπόθεση έγινε γνωστή με την ονομασία «ματωμένες φράουλες».
Το Κακουργιοδικείο Πάτρας αθώωσε τους εργοδότες για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, με το σκεπτικό πως, για να ευσταθεί η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), οι εν λόγω άνθρωποι έπρεπε να ήταν αλυσοδεμένοι, ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου