29.12.17

Φόβοι ότι παιδιά χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά όπλα

Τα παιδιά που βρίσκονται σε αναμονή για να μεταφερθούν από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της Ανατολικής Γούτας στη Δαμασκό μπορεί να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά όπλα, σύμφωνα ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του ανθρωπιστικού έργου των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, δήλωσε στο BBC πως θεωρεί ότι αντάρτες συμφώνησαν να ελευθερώσουν κυβερνητικούς υπαλλήλους έναντι παιδιών.
Η απομάκρυνση σοβαρά σοβαρά τραυματιών από τον πολιορκημένο θύλακα για την πρωτεύουσα της Συρίας ξενίκησε προχθες. Μέσα σε δύο μέρες μεταφέρθηκαν 12 ασθενείς, ενώ σήμερα αναμένεται να φύγουν πάνω από 10. Συνολικά 494 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα απόλυτης προτεραιότητας για ιατρική διακομιδή, σύμφωνα με τον Έγκελαντ.
Ένας γιατρός, ο Mohamad Katoub, περιέγραψε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και η διαδικασία της εκκένωσης την ώρα που οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν. Χθες την τελευταία του πνοή άφησε ένα βρέφος έξι μηνών.
«Ήταν ένα κορίτσι από τη λίστα των «29». Το πρωί, όταν το τοπικό προσωπικό έφτασε στην οικογένεια για να τους πει ότι τελικά έφτασε η έγκριση για να φύγει η μικρή κόρη τους, η οικογένεια είπε αυτή πέθανε πριν λίγες ημέρες» είπε ο γιατρός.
Η κύρια ομάδα ανταρτών στην Ανατολική Γκούτα, Jaysh al-Islam, ανακοίνωσε νωρίτερα στο Twitter ότι η κυβέρνηση είχε κάνει συμφωνία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 29 κρατουμένων.
«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα είναι καλές» σχολίασε ο Έγκελαντ, ο οποίος σημείωσε ότι «μπορεί επίσης να υπάρξουν κακές συμφωνίες. Δεν είναι καλή συμφωνία εάν ανταλλάσσουν άρρωστα παιδιά για κρατούμενους».

Πόλεμος κατά του ιατρικού επαγγέλματος

Ο ίδιος τόνισε πως είναι δικαίωμα τους και υποχρέωση μας η απομάκρυνσή τους και πως εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, όπου λιγοστές είναι οι ιατρικές εγκαταστάσεις. «Ο πόλεμος της Συρίας υπήρξε πόλεμος κατά του ιατρικού επαγγέλματος με πολλούς τρόπους», είπε.
Πάρα πολλά νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, έχουν πληγεί και από τις δύο πλευρές, εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, οπότε αυτό που έμεινε στην Ανατολική Γκούτα για τους 400.000 πολίτες δεν είναι τόσο μεγάλο.
Η περιοχή κηρύχτηκε από τους βασικούς συμμάχους του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Τουρκία που στηρίζει την αντιπολίτευση, ως «ζώνη αποκλιμάκωσης».
Ωστόσο, οι εχθροπραξίες εντάθηκαν πριν έξι εβδομάδες, όταν Σύροι στρατιώτες αύξησαν τις επιθέσεις σε απάντηση μιας επιδρομής των ανταρτών σκοτώντας δεκάδες πολίτες.
Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, ενώ το κύριο απειλεί να επιδεινώσει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
«Η επιχείρηση είναι σαφώς ένα θετικό βήμα που θα δώσει κάποια ανάσα στους ανθρώπους της Ανατολικής Γκούτα, ειδικά σε εκείνους που έχουν τρομερή ανάγκη για σωτήρια ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο BBC.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ιατρική εκκένωση θα είναι μόνο η αρχή των επόμενων, καθώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε η ίδια.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Έγκελαντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός μειώνεται, όχι επειδή σώζουμε τους ανθρώπους, αλλά επειδή πεθαίνουν», είχε πει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα. «Προσπαθούμε, κάθε εβδομάδα, εδώ και μήνες, να βγάλουμε ασθενείς έξω και να στείλουμε τρόφιμα και άλλα εφόδια μέσα» πρόσθεσε. 
Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή, πολιορκημένοι από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των Ηνωμένων Εθνών και έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή του Άσαντ να επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 500 επειγόντων περιστατικών που θα υποκύψουν στα τραύματά τους, εάν δεν τους παρασχεθούν άμεσα ιατρικές φροντίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 12% των παιδιών στην Ανατολική Γκούτα υποφέρουν από υποσιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.