22.12.17

«Φεμινισμός», η λέξη της χρονιάς

Πολλοί διστάζουν ακόμη και να τον χρησιμοποιήσουν και ακόμη περισσότεροι έχουν επιχειρήσει να απαξιώσουν τον όρο.

Αλλά παρά τις επιφυλάξεις και τις μετα-αλήθειες, χάρη σε άντρες σαν τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και άλλους κατάπτυστους για τον σεξισμό τους ή για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που ασκούν, ο «φεμινισμός» αναδείχτηκε λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο λεξικών Merriam-Webster.
Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, οι αναζητήσεις στον ιστότοπό του σχετικά με τον όρο αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ υπήρξαν περιοδικές κορυφώσεις που συνέπεσαν με σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις σε γυναικεία θέματα.
Η πρώτη κορύφωση ήταν με τη Μεγάλη Πορεία των Γυναικών που οργανώθηκε στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο, την επομένη ακριβώς της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε αυτήν, που ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ και συνοδεύτηκε από παράλληλες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, εκατομμύρια γυναίκες διαδήλωσαν για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους στην υγεία, τη δημόσια παιδεία, την αξιοπρεπή δουλειά, την ισότητα, την απαλλαγμένη από τη βία ή τις έμφυλες και φυλετικές διακρίσεις ζωή.
Ακολούθησε ένα επόμενο μαζικό κύμα αναζητήσεων του όρου όταν η Κελιάν Κόνγουεϊ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο και μετέπειτα σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως δεν θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια με την «κλασική έννοια του όρου».
«Ο φεμινισμός είναι πολύ κατά των αντρών και πολύ υπέρ των αμβλώσεων», εξήγησε ενώ εκείνη προτιμά κάποιου είδους «ατομικό φεμινισμό που βασίζεται στις επιλογές σου»: κάτι δηλαδή σαν την ατομική πρωτοβουλία στην υποτιθέμενη «ελεύθερη αγορά των επιλογών».
Τι κι αν σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster ο φεμινισμός είναι απλά «η θεωρία περί της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των φύλων και η οργανωμένη δράση που στοχεύει στη στήριξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των γυναικών». Οι σκόπιμες ανακρίβειες δεν εκπλήσσουν από μια πολιτικό που αποκάλεσε τα ψέματα ως απλά «εναλλακτικά γεγονότα».
Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα ήρθε μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo (Κι εγώ) με πρωταγωνίστριες τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που, με αφορμή τις πρώτες καταγγελίες αστέρων του Χόλιγουντ για σεξουαλική παρενόχληση από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, έσπασαν τη σιωπή για όσα ανάλογα έχουν υποστεί στη δουλειά, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, παντού.
Κάποιοι θα μιλήσουν για μια «επαναστατική χρονιά» για τα δικαιώματα των γυναικών, όχι μόνο γιατί έφερε ξανά στην επικαιρότητα έναν όρο που έμοιαζε να είχε θαφτεί στις στάχτες του δυναμικού φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1970. Αλλά γιατί οι κινητοποιήσεις και οι καμπάνιες των γυναικών είχαν σημαντικό αντίκτυπο. «Κανείς δεν ξέρει αν θα έχουν συνέχεια», λέει στο πρακτορείο AP η διάσημη Αμερικανίδα φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ.
«Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη είναι πως είναι η πρώτη φορά που είδα να γίνονται πιστευτές οι γυναίκες. Και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά».
Γραφει: Χριστινα Πάντζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.