2.12.17

Αθωώθηκε ο Στρατιωτικός που Αρνήθηκε να Βοηθήσει Πρόσφυγες

Το μεσημέρι της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης μία παράξενη δίκη. Κατηγορούμενοι ήταν ένας υπολοχαγός κι ένας αρχιλοχίας του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Έξω από το δικαστήριο, στην οδό Καυτανζόγλου, συγκεντρώθηκαν μέλη εθνικοπατριωτικών οργανώσεων, που έψαλαν τον εθνικό ύμνο και επευφημούσαν τους δύο στρατιωτικούς, οι οποίοι δικάστηκαν για άρνηση εκτέλεσης διαταγής, σύμφωνα με το Στρατιωτικό Δίκαιο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός Μιλτιάδης Τοκατλίδης είχε κληθεί να συντονίσει τις ΜΚΟ και τις υπόλοιπες οργανώσεις στο καμπ των Διαβατών. Παραπέμφθηκε με το σκεπτικό ότι αρνήθηκε να προσφέρει ανθρωπιστική υπηρεσία σε καιρό ειρήνης. Στο δικαστήριο κατέθεσε εναντίον του ο διοικητής της στρατιωτικής μονάδας του Κιλκίς, στην οποία υπηρετεί. Ο αξιωματικός, ωστόσο, επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει εξ αρχής: «Αντί για τον συντονισμό των ΜΚΟ, των αστυνομικών και των κυβερνητικών υπαλλήλων στο κέντρο φιλοξενίας, εμείς κάναμε το αντίθετο. Ασχολούμασταν με την καταγραφή-ταυτοποίηση των προσφύγων, ψάχναμε χώρους για να κοιμηθούν και κάναμε διανομή του συσσιτίου. Αυτό είναι παράνομο».

Η εισαγγελέας του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης ζήτησε την αθώωση του υπολοχαγού, σημειώνοντας ότι η φροντίδα των προσφύγων δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της στρατιωτικής υπηρεσίας, αλλά παρέχεται επικουρικά σε διοικητική υπηρεσία. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση και τον έκρινε αθώο. Εκτός από την ποινική διαδικασία, σε βάρος του διατάχθηκε ΕΔΕ. Ο στρατιωτικός υποστηρίζει ότι τιμωρήθηκε με τέσσερις μέρες κράτηση και πέντε φυλάκιση, πειθαρχική ποινή, η οποία, όπως λέει, άρθηκε, καθώς επιβλήθηκε παράτυπα δύο φορές έπειτα από ισάριθμες αναφορές εναντίον του.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, αρχιλοχίας Ευάγγελος Φώτης, ο οποίος υπηρετεί στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, είχε αρνηθεί αντίστοιχα να προσφέρει υπηρεσίες ως βοηθός συντονιστή σε καμπ προσφύγων στο Δερβένι. Υποστήριξε και χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η διαταγή ήταν παράνομη και ότι αρνήθηκε για «λόγους πολιτικής ανυπακοής στο πολιτικό καθεστώς». Η δίκη του αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2018. Η πειθαρχική απόφαση σε βάρος του εκκρεμεί.

Ο ίδιος, σε κείμενο που διένειμε το καλοκαίρι στα ΜΜΕ, ανέφερε: «Αρνήθηκα να εκτελέσω υπηρεσία στο hotspot Δερβενίου Θεσσαλονίκης. Εφεραν στρατονομία να με συλλάβει στις 4 Ιουλίου 2017. Δεν με συνέλαβε γιατί δεν είχαν ένταλμα, απλά με συνόδευαν όλη την ημέρα. Ηρθε μετά από πέντε ημέρες ο Αρχηγός ΓΕΣ με ελικόπτερο και ζήτησε να μου μιλήσει προσωπικά […] Στην αναφορά μου γράφω ότι δεν ορίζονται από πουθενά τα καθήκοντά μου, αντιτίθεμαι στους προδοτικούς και αδέξιους χειρισμούς της δωσιλογικής αυτής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί τις δομές φιλοξενίας ως κέντρα κράτησης και προάγει το δουλεμπόριο, στο οποίο πρωτοστατεί η Τουρκία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί μεταναστευτικές ροές ως γεωστρατηγικό όπλο εναντίον των Ελλήνων. Δεν γίνεται καμία διαπίστευση, αν οι άνθρωποι αυτοί είναι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ή τζιχαντιστές. Εάν είναι και δημιουργήσουν τρομοκρατικά επεισόδια, το ότι περιθάλπονται από τον ελληνικό στρατό επισύρει ποινικές ευθύνες».

Στο μεταξύ, έξω από το Στρατοδικείο εξελίχθηκαν σουρεαλιστικές σκηνές. Οι συγκεντρωμένοι υπέρ των κατηγορούμενων κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ο Στρατός δεν είναι δεσμοφύλακας» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Ελλάς, Ελλάς, ή ταν ή επί τας». Μετά το τέλος της δίκης, χειροκρότησαν τους δύο στρατιωτικούς, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.


Γράφει: Κώστας Κουκουμάκας


Πηγη:https://www.vice.com/gr/article/d3xz4x/a8ww8hkan-oi-dyo-stratiwtikoi-poy-arnh8hkan-na-boh8hsoyn-prosfyges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.