18.12.17

Σήμερα 18/12, διαδήλωση ενάντια στα σκλαβοπάζαρα της ΕΕ στη Λιβύη

Δημοσιεύουμε κάλεσμα για συγκέντρωση τη Δευτέρα 18/12, στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. 
Να σταματήσουν τα σκλαβοπάζαρα της ΕΕ στη Λιβύη

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Αιγαίο
Σε κόλαση, με τη στήριξη της Ε.Ε., έχει μετατραπεί η Λιβύη για χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που αναζητούν σωτηρία και διέξοδο στη Μεσόγειο από τους πολέμους που εξελίσσονται στις χώρες της Αφρικής και την Υεμένη. Οι μαρτυρίες όσων γλυτώνουν και οι εικόνες φρίκης που μετέδωσαν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη στοιχειώνουν την «πολιτισμένη» δύση.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεν μπορούν να καμώνονται πως έπεσαν ξαφνικά από τα σύννεφα καθώς εδώ και πολλούς μήνες οργανώσεις δικαιωμάτων και διασώστες των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονταν στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας είχαν δημοσιοποιήσει εκατοντάδες καταγγελίες μεταναστών που κατάφερναν να ξεφύγουν από την κόλαση της αιχμαλωσίας, της βίας, των εν ψυχρώ δολοφονιών, των βιασμών και των βασανιστηρίων των πολυάριθμων συμμοριών που δρουν στη Λιβύη με την ενεργητική συμμετοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης της Τρίπολης. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ξαφνιάζονται οι ηγέτες της ΕΕ, όταν η ίδια η ΕΕ χρηματοδοτεί επί σειρά ετών τη φρικαλεότητα των σκλαβοπάζαρων στη Βορειοαφρικανική χώρα, έχοντας συνάψει συμφωνία με την απόλυτα ελεγχόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης με στόχο την αποτροπή της εισόδου μεταναστών από την Αφρική.

Η ΕΕ κηρύττει προσχηματικά τον πόλεμο στους λαθρέμπορους ενώ στην πραγματικότητα εκπονεί σχέδια επέκτασης του μοντέλου που εγκαινίασε η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με στόχο τις μαζικές επιστροφές των προσφύγων που φτάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος στην κόλαση των προσφυγικών φυλακών της Λιβύης, προωθώντας έτσι τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης και διακίνησης ανθρώπων.

Ιδιαίτερα από τον Μάρτιο του 2016 και μετά, με την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε η Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ασία έχουν προστεθεί στους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του περάσματος Λιβύης-Ιταλίας. Η αθλιότητα των hot-spot στα νησιά του Αιγαίου που έχουν μετατραπεί σε φυλακές, η μαζική απόρριψη των αιτημάτων ασύλου με την αιτιολογία της διέλευσης από την ασφαλή Τουρκία, οι καθημερινές απελάσεις, η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα που κόστισε ήδη τη ζωή πολλών ανθρώπων από το κρύο τον περασμένο χειμώνα και αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο κι άλλους ανθρώπους φέτος, η άρνηση στην πράξη του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων με τους συγγενείς τους εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με την επινόηση διοικητικών προσκομμάτων, έχουν αναγκάσει πάρα πολλούς πρόσφυγες να καταφεύγουν στη Λιβύη προκειμένου να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ιταλίας. Πολλοί από αυτούς πέφτουν θύματα των ένοπλων συμμοριών στη Λιβύη, ενώ από όσους καταφέρνουν να αποδράσουν , πάνω από 5000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί στην ανοιχτή θάλασσα στην προσπάθεια να προσεγγίσουν τις Ιταλικές ακτές. Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο έγκλημα με την βούλα της ΕΕ και τη συνενοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας, που πρωτοπορούν σε απανθρωπιά, καθώς έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης που με τις πολιτικές “αποτροπής” που ακολουθούν έχουν δημιουργήσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους ενώνουμε τη φωνή μας καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ που υλοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαιτούμε:
Να σταματήσει η συνεργασία ΕΕ-Λιβύης για την αποτροπή της μετανάστευσης. Να σταματήσει η χρηματοδότηση των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη.
Να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα στα νησιά, να μεταστεγαστούν οι πρόσφυγες των καταυλισμών της ενδοχώρας σε ενοικιαζόμενα σπίτια.
Άσυλο με πλήρη δικαιώματα των προσφύγων σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Να καταργηθεί η Συμφωνία του Δουβλίνου.
Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, καμία διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά.

Τη Δευτέρα 18/12 παγκόσμια μέρα του μετανάστη, ημέρα διεθνούς δράσης κατά των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη, στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεθνείς μεταναστευτικές, προσφυγικές, αντιρατσιστικές και τις οργανώσεις δικαιωμάτων και καλούμε:
• 5 μμ σε συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή
• 7 μμ στην πορεία που θα ακολουθήσει στα γραφεία της ΕΕ στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας


Συμμετέχουν:

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Antinazi zone – YRE
Δίκτυο Κοινωνική Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ
Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26
Κυριακατικό Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση Απελάστε το Ρσατσισμό
Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό,
Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων Συλλογικοτήτων
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.