18.11.17

«Στην ενδοχώρα η λύση»

Η μόνη λύση για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, και ιδίως τη Σάμο, τη Λέσβο και εν μέρει τη Χίο, είναι η επιτάχυνση της μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα και η διεύρυνση των κατηγοριών που μπορούν να μεταφερθούν αυτή τη στιγμή, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, ερχόμενος σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους στα νησιά», σημείωσε ο κ. Λεκλέρκ, λέγοντας ότι όσο παραμένει η σημερινή κατάσταση, με υπερτριπλάσιο αριθμό προσφύγων να ζουν στα Κέντρα, δεν αρκεί ούτε η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία και άλλες δομές στα νησιά ούτε είναι εφικτή η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, όπως ζητούσε ο κ. Τίμερμανς.

Το σχέδιο

Πρακτικά, το αρκετά τολμηρό σχέδιο-μονόδρομος που παρουσίασε ο κ. Λεκλέρκ προβλέπει να ανασταλεί η απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου, ότι παραμένουν στα νησιά οι ευάλωτοι πρόσφυγες μέχρι να γίνει η συνέντευξη για τον α’ βαθμό ασύλου, και να αρχίσει αμέσως η μεταφορά στην ενδοχώρα όλων των ευάλωτων και όλων όσοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάρουν διεθνή προστασία και να μην απελαθούν στην Τουρκία στο ορατό μέλλον.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πρακτική της Ελλάδας, όπως την παρουσίασε ο κ. Λεκλέρκ, το 30% των αιτήσεων ασύλου των Σύρων απορρίπτεται με τη γρήγορη διαδικασία του απαράδεκτου και το εύρημα της «ασφαλούς τρίτης χώρας» Τουρκίας.
Το υπόλοιπο 70%, των Σύρων, όπως και πολύ μεγάλο ποσοστό των Ιρακινών και των Αφγανών, αναμένεται να πάρουν άσυλο και συνεπώς, σύμφωνα με το σχέδιο της Υπατης Αρμοστείας, πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα για να γίνει εκεί η διαδικασία ασύλου, αρχικά στις κρατικές δομές και στη συνέχεια στα διαμερίσματα του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας ή, αν δεν επαρκούν, σε ξενοδοχεία μέχρι την πάροδο του χειμώνα.
Αντιθέτως, οι Σύροι που έχουν πιθανότητα να απελαθούν με τη διαδικασία του απαράδεκτου και οι προερχόμενοι από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και τις χώρες του Μαγκρέμπ, όσοι βέβαια δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, παραμένουν στα νησιά μέχρι να κριθούν οι αιτήσεις ασύλου.

Η διαχείριση

Ο κ. Λεκλέρκ υπογράμμισε ότι τη διαχείριση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανέλαβε τον Αύγουστο αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση με συμφωνία της Ε.Ε. και δεν έχει δυνατότητες διαχειριστικής παρέμβασης ο διεθνής οργανισμός, πέρα από τη διανομή κλινοσκεπασμάτων και άλλων ειδών, που όμως δεν αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα.
Επισήμανε με ικανοποίηση το κλείσιμο και της τελευταίας ακατάλληλης προσφυγικής δομής στην ενδοχώρα, του καμπ στο Δερβένι.
Στην ενδοχώρα λειτουργούν σήμερα 25 κρατικές δομές, ενώ λειτουργούν και 19.000 θέσεις σε διαμερίσματα του προγράμματος που υλοποιεί η Υπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με οργανώσεις ή δήμους, θέσεις που αναμένεται να φτάσουν τις 22.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Γραφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.