21.11.17

Μαζική η κινητοποίηση στην Μυτιλήνη χθές ενάντια στις πολιτικές που "φυλακίζουν" τους πρόσφυγες στο νησί

Αναδημοσιεύουμε απο το fb του Θράσου Αβραάμ για την κινητοποίηση χθές στην Μυτιλήνη ενάντια στις πολιτικές που έχουν μετατρέψει το νησί σε "φυλακή" προσφύγων. 

Xαρακτήρα πάνδημης λαϊκής κινητοποίησης έλαβε το χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μετατρέπει τη Λέσβο σε νησί φυλακή. Από νωρίς το πρωί και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι καφετέριες, τα πολυκαταστήματα ακόμα και τα περίπτερα παρέμειναν κλειστά, ενώ υπολειτούργησαν σοβαρά οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ συμμετέχοντας στην κινητοποίηση. 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η συμμετοχή απλού κόσμου υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Φυσικά δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι παρέστησαν για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους όπως στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο βουλευτής της. 
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος τόνισε ότι «οι άνθρωποι της Λέσβου μάχονται για το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών μας. Μάχονται όμως και για αυτούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν ζώντας κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερέψουν στην συνέχεια και δεν επιτρέπεται κανένας πρωθυπουργός ή αξιωματούχος της κυβέρνησης να πει ότι αιφνιδιάστηκε γιατί ήρθε χειμώνας. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε». 
Στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο είναι το εξής: «Ο Λεσβιακός Λαός με τη σημερινή του διαμαρτυρία εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή. Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού μας. Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας». Επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε από πρόσφυγες συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας ζητώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και το άνοιγμα των συνόρων.
Κι ενώ χτες συνέβησαν όλα αυτά οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μόριας εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες. Το κρύο έχει δυναμώσει και χιλιάδες άνθρωποι ως επί το πλείστον οικογένειες με μωρά μένουν μέσα σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου κάτω από ελαιόδεντρα. Οι φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της τραγικής κατάστασης.#ανοίξτετανησιά #opentheislands



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.