26.11.17

«Ζαρντινιέρα 2» στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Αστυνομία

Η ιστορία του Γιάννη Ν. είναι ακόμα μια υπόθεση «Ζαρντινιέρας», ο οποίος συνελήφθηκε και ξυλοκοπήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια μιας αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης το 2015. Από την υπόθεση «Ζαρντινιέρα» το 2006, που συνεχίζει να στοιχειώνει την Ελληνική Αστυνομία όχι μόνο λόγω της βαρβαρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο Κύπριος φοιτητής, Αυγουστίνος Δημητρίου, αλλά και εξαιτίας της στάσης που κράτησε η ΕΛ.ΑΣ τότε, λέγοντας πως ο τραυματισμός του προήλθε επειδή έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα όταν έγινε η προσαγωγή.
Ανάλογου επιπέδου, ίσως και καλύτερη, είναι η αναφορά που συνοδεύει τις συλλήψεις που ακολούθησαν την έφοδο των ΜΑΤ στην πλατεία των Εξαρχείων, την Παρασκευή το βράδυ, για τον τερματισμό των επεισοδίων που είχαν ξεκινήσει μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο από την αναίτια επίθεση στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας από πλευρά της αστυνομίας.


Μια μικρή ιστορία για την κατάχρηση εξουσίας από αστυνομία και δικαστικές αρχές, ενόψει της δίκης του Γιάννη Ν. την Τετάρτη 29/11, στη Θεσσαλονίκη.


Το Ιστορικό


Τέλη 2015.

Εκείνο το βράδυ, της Παρασκευής 18/12/15, δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκοπούν άγρια φοιτητές που πήγαιναν στην πορεία και φορτώνουν στον Γιάννη και στον αδερφό του Μάριο, τις κατηγορίες για αντίσταση, εξύβριση και απείθεια, επιπλέον δε στον Μάριο και την κατηγορία της απόπειρας απελευθέρωσης του κρατούμενου αδελφού του μέσα από κλούβα με 30 άνδρες των ΜΑΤ.

Ο Μάριος μάλιστα νοσηλεύεται φρουρούμενος μετά τον βαρύ τραυματισμό του από τα ΜΑΤ. Ακόμη δυο κοπέλες οδηγούνται βαριά χτυπημένες στο νοσοκομείο. Στις 19 Οκτώβρη του 2017 ο Μάριος αθωώνεται. Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη δικάζεται ο Γιάννης. Οι μηνύσεις τους ενάντια στους αστυνομικούς που τους κακοποίησαν, παραμένουν στο συρτάρι της εισαγγελίας.




Αθώωση και νέα επίθεση, 20 μέρες μετά


Η ιστορία δεν ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Τότε, τον Ιούνιο του 2014 όπως διηγείται η δικηγόρος των δύο νέων, Αρετή Σκουνάκη, μιλώντας στο TPP, «στο τέλος μιας πορείας πάλι αντιφασιστικής τότε, η οποία είχε τελειώσει χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό, κανένα επεισόδιο, ο Γιάννης πηγαίνει με έναν φίλο του για να φάει ένα σάντουιτς. Τον πετυχαίνουν σχεδόν απέναντι, Εγνατία με Αγίας Σοφίας, πάλι μία διμοιρία τότε, του επιτίθεται απρόκλητα, το ξυλοκοπούν, και τον στέλνουν στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Στο νοσοκομείο καταλήγει φυσικά μετά από την σύλληψη του.Του σχηματίζουν μία δικογραφία για δήθεν εξύβριση ενός αστυνομικού και για απείθια γιατί αρνήθηκε να δώσει αποτυπώματα μετά από δική μου συμβουλή. Γίνεται λοιπόν ένα δικαστήριο, όπου οι κατηγορίες καταρρίπτονται και οι δύο. Αθωώνεται πανηγυρικά ο Γιάννης.»

Η δίκη στην οποία αθωώνεται ο Γιάννης Ν. λαμβάνει χώρα στις 20 Νοεμβρίου του 2015, δηλαδή περίπου 20 μέρες πριν από το περιστατικό της 18ης Δεκεμβρίου. Για την δικηγόρο των δύο νέων, αυτή η χρονική εγγύτητα της αθώωσης και της νέας επίθεσης μόνο σύμπτωση δεν έιναι. «Εννοείται ότι σε εκείνο το δικαστήριο η μισή αίθουσα ήταν γεμάτη από ΜΑΤ, γιατί υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τη διμοιρία για το αν θα καταδικαστεί τότε ο Γιάννης. Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη, δεν ασκήθηκε καμία έφεση ούτε τίποτα από την Εισαγγελία και ο Γιάννης αθωώθηκε.» σημειώνει. Συν τοις άλλοις, την αθώωση του Γιάννη Ν. ακολούθησε η άσκηση διώξεων κατά δύο αστυνομικών, που πρόκειται να εκδικαστούν στις 6 Μαρτίου και στις 23 Απριλίου του 2018. Οι αστυνομικοί βρίσκονται κατηγορούμενοι αυτοί πλέον, για τη σωματική βλάβη του Γιάννη, την ψευδή καταμήνυση του και την ψευδορκία που τέλεσαν καταθέτοντας εναντίον του.

Σε ανακοίνωση της η Αριστερή Συσπείρωση αναφέρει: 

Η υπόθεση της "Ζαρντινιέρας ν2" στη Θεσσαλονίκη ήδη φαίνεται πως ακόμα για την αστική δικαιοσύνη δε μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη των 2 συντρόφων μας, που ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν αναίτια στο δρόμο για μια αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση το 2015.

Ο Μάριος Ν., αθωώθηκε σε μια δίκη που κράτησε 4 ώρες, με δεκάδες συντρόφους συναγωνιστές να πραγματοποιούν μαζική παράσταση έξω από τις κλειστές πόρτες του δικαστηρίου ανηλίκων. Σημειωτέον πως οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί, πέρα από τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις καταθέσεις τους που προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα της στοχοποίησης και του ξυλοδαρμού, θα έπρεπε να έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, μετά από μήνυση του Μάριου, η οποία ωστόσο παραμένει παράτυπα σκονισμένη στο συρτάρι του εισαγγελέα.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας, μέσα από παραδειγματικές τιμωρίες αγωνιστών θα βρει μπροστά της τις αντιστάσεις που της πρέπουν. Την Τετάρτη 29/11 δικάζεται ο Γιάννης Ν., για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Ο σύντροφος μας, έχει ξανασυλληφθεί εντελώς αναίτια, μετά από αντιφασιστική πορεία τον Ιούνη του 2014 και έχει αθωωθεί λόγω του σαθρού κατηγορητηρίου. Η παρουσία των αλληλέγγυων συναδέλφων και συναγωνιστών του, η αμφισβήτηση της τρομοκρατίας των κατασταλτικών μηχανισμών δείχνουν το δρόμο για την αθώωση και τη νίκη.
Για τον λόγο αυτό καλούν στα δικαστήρια Θεσσαλονικης σε συμπαράσταση στον Γιάννη Ν., την Τετάρτη 29/11 στις 9:30

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/120269/Zarntiniera-2-sti-Thessaloniki-apo-tin-Elliniki-Astunomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.