17.10.17

Νεκρή δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers

Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Μάλτας για διαφθορά, σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν το αυτοκίνητό της εξερράγη σε μικρή απόσταση από το σπίτι της. Το Peugeot 108 που οδηγούσε, καταστράφηκε ολοσχερώς από μια ισχυρή εκρηκτική συσκευή που τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος του Ι.Χ.. Έρευνες για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Panama Papers

Το σκάνδαλο διαφθοράς στη Μάλτα ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση των διαβόητων Panama Papers. Δημοσίευμα της μπλόκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στην ιστοσελίδα της στα τέλη Απριλίου, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Ο ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής τράπεζας -όπου λέγεται ότι είχαν λογαριασμούς εταιρείες- βιτρίνα που ανήκαν στη σύζυγο του Τζόζεφ Μουσκάτ (σ.σ. πρωθυπουργός της Μάλτας), δυο από τους στενότερους συμμάχους του στο κόμμα των Εργατικών και η κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Λέιλα Αλίεβα- καταγράφηκε σε βίντεο να φεύγει από τα γραφεία του νύχτα φορτωμένος με τσάντες που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ήταν γεμάτες με «ύποπτα» έγγραφα.
Η δημοσιογράφος που τη Δευτέρα (16/10) βρήκε τραγικό θάνατο έγραφε στο blog της πως έχει αποδείξεις ότι η offshore εταιρεία Egrant ανήκε τελικώς στη σύζυγο του Μαλτέζου πρωθυπουργού.
Η Γκαλιζία υποστήριξε ότι μια σειρά πληρωμών, με τη μορφή δανείων, διοχετεύτηκαν στην Egrant και η μεγαλύτερη εκ των οποίων- 1.017.000 δολάρια- λέγεται ότι έγινε τον Μάρτιο toy 2016.
Ισχυρίζεται δε ότι τα ποσά προέρχονται από έναν λογαριασμό της τράπεζας Pilatus ο οποίος ανήκει στην Al Sahra FZCO, μια εταιρεία της κόρης του Ιλχάμ Αλίεφ, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν,
Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε υποψίες δεδομένων των στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Τόσο ο Μουσκάτ όσο και η σύζυγος του αρνήθηκαν φυσικά τις κατηγορίες και απείλησαν με μηνύσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν τέτοιες κατηγορίες.

«Βάρβαρη» δολοφονία

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, κατήγγειλε τη «βάρβαρη» δολοφονία και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο πρωθυπουργός.
Η 53χρονη Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.
Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».
Γύρω στις 15.00 σήμερα, τοπική ώρα, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Καρουάνα Γκαλιζία. Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε ένα γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 53χρονη γυναίκα.
Μάλτα
AP Photo/Rene Rossignaud

Το τελευταίο άρθρο

Η δημοσιογράφος δημοσίευσε το τελευταίο της άρθρο στο ιστολόγιο που διατηρούσε στις 2:35 μ.μ. τη Δευτέρα. Λίγα λεπτά μετά τις 3 μ.μ. σημειώθηκε η έκρηξη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Αξιωματικοί της αστυνομίας είπαν ότι το σώμα της δημοσιογράφου δεν είχε ακόμη εντοπιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.