16.10.17

Dove: τις πολυεθνικές κι αν τις πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς…

Γράφει ο Βαγγέλης ΑσημομύτηςΕυρεία κατακραυγή προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το νέο διαφημιστικό της γνωστής εταιρείας Dove που δημοσιεύτηκε στην σελίδα της στο Facebook. Στη διαφήμιση της η Dove θέλοντας να προωθήσει μια νέα λοσιόν σώματος, απεικονίζει μια αφρο-αμερικανίδα κοπέλα η οποία «μεταμορφώνεται» σε μια λευκού δέρματος κοπέλα έπειτα από τη χρήση του προϊόντος (Δείτε το διαφημιστικό εδώ).
H Dove αναγκάστηκε μετά τη κατακραυγή να αφαιρέσει το εν λόγω βίντεο από τη σελίδας της λίγες ώρες αργότερα.

Μετά την απομάκρυνση του διαφημιστικού, η Dove, που ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία Unilever, δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter,

«…Σαν μέρος της καμπάνιας μας για το αφρόλουτρο Dove, ένα βίντεο 3 δευτερολέπτων αναρτήθηκε στην σελίδα της εταιρείας μας στις ΗΠΑ. Αυτό δεν εκπροσωπούσε την διαφορετικότητα της πραγματικής ομορφιάς που είναι κάτι με το οποίο η Dove είναι παθιασμένη και ανήκει στον πυρήνα των πεποιθήσεων μας και δεν έπρεπε να συμβεί. Έχουμε απομακρύνει την ανάρτηση και δεν έχουμε δημοσιεύσει καθόλου σχετικό υλικό. Απολογούμαστε εκ βαθέων και ειλικρινά για την προσβολή που προκάλεσε…»

3.000 χρήστες του Twitter σχολίασαν την εν λόγω ανάρτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατηγορούσε την εταιρεία για ρατσισμό. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν για μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Dove έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ρατσιστικά μηνύματα καθώς το 2011 σε διαφημιστικό της με εικόνες από το «πριν» και το «μετά» τη χρήση αφρόλουτρου της, εμφανίζονταν 3 γυναίκες, η μια λευκότερη από την άλλη (δείτε την διαφήμιση εδώ).

Η παρουσίαση του «λευκού» σαν κάτι όμορφου σε αντίθεση με το «μαύρο» που θεωρείται υποδεέστερο, σε μια κοινωνία όπου η μαύρη μειονότητα πέφτει θύμα διαρκών διακρίσεων δεν είναι καθόλου «αθώα» ούτε άσχετη με τα αυξημένα φαινόμενα ρατσισμού. Η διαφήμιση είναι άλλος ένας τρόπος για να διαδοθεί η κυρίαρχη ιδεολογία. Πλάι στις διαφημίσεις που παρουσιάζουν τις γυναίκες με έναν χυδαίο, σεξιστικό τρόπο ή παρουσιάζουν πρότυπα ομορφιάς αφύσικα και ανθυγιεινά, τώρα βλέπουμε και διαφημίσεις με σαφές ρατσιστικό υπόβαθρο.

Με βάση την πιο πάνω διαφήμιση, το μαύρο γίνεται λευκό μετά από τη χρήση σαπουνιού – αυτό παραπέμπει ευθέως στο ότι το μαύρο είναι βρώμικο! Το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτα καλύτερο δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις πολυεθνικές και το σύστημα τους!

Πηγη:http://net.xekinima.org/dove-tis-poluethnikes-ki-an-tis-pleneis-to-s/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.