16.10.17

Νέα αρνητική απόφαση για Ηριάννα και Περικλή – το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται

Σήμερα, 16/10, στη νέα εκδίκαση της αίτησης της Ηριάννας και του Περικλή για αποφυλάκιση, αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησης δυο νέων ανθρώπων, που καταδικάστηκαν με σαθρά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, ένα δείγμα dna σε όπλο, του οποίου την εγκυρότητα αμφισβητούν εκατοντάδες επιστήμονες, ή σαν τις κοινωνικές σχέσεις τους με έναν άνθρωπο ο οποίος αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, κατά βάση νεολαία, που ήταν εκεί για να δηλώσει την αλληλεγγύη του στην Ηριάννα και τον Περικλή και να υποστηρίξει τον αγώνα τους για δικαίωση. Μάλιστα, σε ένα από τα «στιγμιότυπα», η πρόεδρος του δικαστηρίου, απευθυνόμενη στην Ηριάννα είπε με μια γερή δόση ειρωνείας:
«Έχετε πολλούς φίλους».  
Πράγματι, η Ηριάννα και ο Περικλής έχουν δεκάδες χιλιάδες φίλους, τους οποίους δεν γνωρίζουν προσωπικά. Είναι όσοι και όσες αντιλαμβάνονται ότι στο πρόσωπο της Ηριάννας και του Περικλή επιχειρείται η τρομοκράτηση μιας ολόκληρης κοινωνίας και ποινικοποιούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Πέρα από το μεγάλο ακροατήριο που αποτελούνταν από δεκάδες αλληλέγγυους και αλληλέγγυες μέσα στην αίθουσα, αλλά και ακόμη περισσότερους έξω, η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από δυνατές καταθέσεις μαρτύρων, που εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η συνέχιση της φυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, όχι μόνο είναι παντελώς άδικη, αλλά καταστρέφει και τις ζωές τους. Παρ’ όλα αυτά, η «τυφλή» ελληνική δικαιοσύνη, αποφάσισε να συνεχίσει την εκδικητική κράτησή τους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του Περικλή και το εργασιακό και επιστημονικό μέλλον της Ηριάννας.

Οι μάρτυρες

Στην περίπτωση του Περικλή, ο οποίος πάσχει από σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, κατέθεσε ο γιατρός που έκανε τη διάγνωση, ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες πανελλαδικά, εξηγώντας ότι η παραμονή του στη φυλακή επιδεινώνει την υγεία του κάθε μέρα που περνάει, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα άκρως ανθυγιεινό περιβάλλον. Πέρα από την καθημερινή του έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το αναπνευστικό του σύστημα, ο Περικλής κινδυνεύει ακόμη και από μια απλή γρίπη (την οποία δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς σε ένα χώρο στον οποίο έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους). Εξήγησε επίσης, ότι στην περίπτωσή του, εξαιτίας της σπανιότητας της ασθένειας, δεν αρκεί η παρακολούθησή του από το ιατρικό προσωπικό της φυλακής, αλλά απαιτείται εξειδικευμένη παρακολούθηση και εξετάσεις ανά τακτά διαστήματα.
Όσο για την Ηριάννα, ήταν εκεί για να υποστηρίξουν το αίτημά της για αποφυλάκιση δύο από τις επιβλέπουσες καθηγήτριες του διδακτορικού της και μια συνάδελφός της, διδακτορική φοιτήτρια. Η τελευταία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ηριάννα είναι ένας πολύτιμος άνθρωπος τόσο για τους συναδέλφους, όσο και -κυρίως- για τους ανθρώπους τους οποίους διδάσκει από τη θέση της καθηγήτριας στο διδασκαλείο ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, το οποίο λειτουργεί στη Φιλοσοφική σχολή και είναι το μεγαλύτερο κέντρο εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στον κόσμο.
Οι καθηγήτριές της, εξήγησαν εκτός των άλλων, ότι η παραμονή της στη φυλακή αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της, το οποίο απαιτεί καθημερινή παρουσία στο πανεπιστήμιο, τις βιβλιοθήκες και τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, που αποτελούν απαραίτητη δεξαμενή άντλησης στοιχείων για την έρευνά της. Υπενθύμισαν επίσης, όπως άλλωστε έκανε και η ίδια η Ηριάννα, ότι τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της, που ίσχυαν πριν τη φυλάκισή της, έχουν δύο φορές στο παρελθόν ανασταλεί, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να παρακολουθήσει επιστημονικά συνέδρια. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αξιοποίησε αυτή την εξαίρεση για να «εξαφανιστεί». Αντίθετα, επέστρεψε και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δουλειάς της.
Από τις καταθέσεις των μαρτύρων, έγινε καθαρό όχι μόνο ότι η Ηριάννα και ο Περικλής δεν αποτελούν κάποιου είδους «κίνδυνο» για την κοινωνία, αλλά και ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Αντίθετα και οι δύο τόνισαν ότι θέλουν να αποδείξουν την αθωότητά τους, απέναντι στις αυθαίρετες και άδικες κατηγορίες εναντίον τους.

Ο εισαγγελέας

Κι όμως! Ο εισαγγελέας, Γ. Γεράκης, ζήτησε την παραμονή της Ηριάννας και του Περικλή στη φυλακή, θεωρώντας από τη μια μεριά ότι το διδακτορικό μπορεί να πάρει αναβολή και να ολοκληρωθεί αργότερα, ενώ στην περίπτωση του Περικλή, όπως είπε δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει προκληθεί βλάβη στην υγεία του! Θεωρεί δηλαδή ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, μόνο αφού η υγεία του έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα! Προδίκασε μάλιστα και την κατάληξη ενδεχόμενων νέων αιτήσεων αποφυλάκισης, λέγοντας ότι μόνο αν αλλάξουν τα γεγονότα, μπορεί να αλλάξει η απόφαση:
«Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Το θέατρο του παραλόγου

Την απόφαση ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις, με την αστυνομία να επιτίθεται ενάντια στους αλληλέγγυους… Όσο θα συνεχίζεται όμως η εκδικητική στάση του συστήματος απέναντι στην Ηριάννα και τον Περικλή και η προσπάθεια τρομοκράτησης κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται, τόσο θα συνεχίζεται και ο αγώνας. Ο αγώνας για την απελευθέρωση και την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή, για την κατάργηση του τρομονόμου –που η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται θα καταργούσε– και την ανατροπή του συστήματος που προσπαθεί να επιβληθεί και να επιβιώσει πατώντας επί πτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.