14.10.17

Η Ελλάδα Είναι η Χειρότερη Χώρα της Ευρώπης για να Ζει μια Γυναίκα

Μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Ο επικαιροποιημένος Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύτηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, δείχνει για άλλη μια φορά τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει στις έμφυλες ανισότητες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. 

Το Gender Equality Index είναι ένας σύνθετος δείκτης που ερευνά την ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάσει τις πολιτικές ισότητας που έχουν θεσμοθετηθεί, ενώ λειτουργεί σαν παρατηρητής της ισότητας των φύλων και μετρά το πώς αυτή αυξάνεται ή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παρουσιάζει επίσης διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ατομικό επίπεδο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, συγκεντρώνοντας μόλις 50 βαθμούς.

Είναι στην ουσία ένα εργαλείο μέτρησης το οποίο μπορεί να επισημάνει σε ποιους τομείς και προς ποιες κατευθύνσεις πρέπει να μετατοπιστούν οι πολιτικές προτεραιότητες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν τη βία για όλους από την ΕΕ, αλλά ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων, δείχνει πως η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αργή.
Η έκθεση σημειώνει πως η πρόοδος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται επικίνδυνα αργά, αφού σε σύνολο 100 βαθμών η Ε.Ε. καταγράφει βαθμολογία 66,2. Μια δεκαετία πριν η βαθμολογία ήταν 62,2, κάτι που σημαίνει πως μας πήρε πανευρωπαϊκά δέκα ολόκληρα χρόνια για να κάνουμε ελάχιστα βήματα σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων. Η Σουηδία είναι στην τελευταία έκθεση είναι πρώτη σε θέματα ισότητας συγκεντρώνοντας 82,6 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση συγκεντρώνοντας μόλις 50 βαθμούς. (Όπου 1 σημαίνει απουσία ισότητας των φύλων και 100 πλήρης ισότητα).
Οι έξι τομείς μέτρησης της έκθεσης αφορούν εργασιακά ζητήματα, την πρόσβαση σε χρηματικούς πόρους, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, τον χρόνο και την κατανομή του ανάμεσα στα οικιακά και το χρόνο που απομένει για προσωπικές δραστηριότητες. Επίσης κρίσιμος παράγοντας που μετρήθηκε αποτελεί και η «εξουσία». Το κατά πόσο δηλαδή οι γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις οι οποίες τους παρέχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις για ζητήματα όπως η πολιτική, τα κοινωνικά προβλήματα και η οικονομία. Ενώ ζοφερή μοιάζει η κατάσταση και στην Υγεία, στον έκτο παράγοντα που μετρά η έκθεση, ο οποίος αφορά την υγιεινή συμπεριφορά, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την κατάσταση της υγείας τους εν γένει.
Στον τομέα της γνώσης που μετρά τις ανισότητες των φύλων στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα άγγιξε το 55,6, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 63,4.
Στον τομέα της εξουσίας ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα άγγιξε τις 21,7 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.
Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων σε τρεις πτυχές: την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η βαθμολογία της Ελλάδας ανέρχεται στο 83,1 σε σχέση όμως με τον επίσης υψηλότερο ευρωπαϊκό μέσο του 87,4.

Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα και στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έφτασε στο 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.
Στον τομέα των χρημάτων που μετρά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και ανδρών, η Ελλάδα άγγιξε το 70,7, εννέα μονάδες λιγότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (79,6).

Στον τομέα εργασίας, ο οποίος μετράει το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 64, 2 σε σχέση με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.

Βία και γυναίκες

Στην Ευρώπη, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας, από την ηλικία των 15 ετών, ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζει υπό την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα είναι γυναίκες.
Η συγκεκριμένη έκθεση δημοσιεύεται για τρίτη φορά, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν τέτοιου είδους στοιχεία για τη χώρα. Το 2010 και το 2012 είχε σημειωθεί από τον ίδιο οργανισμό πως στα θέματα της έμφυλης ανισότητας οι γυναίκες στην Ελλάδα πλήττονται όσο σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν τη φορά σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων. 
Δεν θα έπρεπε να μας κάνουν εντύπωση τα ευρήματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Τα στοιχεία της Αστυνομίας για τα ποσοστά της εγκληματικότητας ανέφεραν πως το 2015 (όταν είχαμε και την τελευταία καταγραφή), έγιναν 122 βιασμοί σε όλη την Ελλάδα και 56 απόπειρες. Οι περισσότεροι βιασμοί δεν καταγγέλλονται καν, με το ποσοστό των γυναικών που φτάνει στα αστυνομικά τμήματα να είναι μόλις το 6-7%.
Γνωρίζαμε πως στην Ελλάδα οι γυναίκες βάλλονται καθημερινά σε κάθε περιβάλλον το οποίο βρίσκονται από το σεξισμό, την πατριαρχία και το μισογυνισμό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που δημοσιεύτηκε άλλη μια έρευνα η οποία έδειχνε πως ζούμε σε μια χώρα όπου το 32% των πολιτών της θα συγχωρούσε τον βιασμό υπό προϋποθέσεις. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν πως μεταξύ των κριτηρίων που τέθηκαν για το εάν θα μπορούσαν να συγχωρήσουν το σεξ χωρίς συγκατάθεση ήταν: εάν το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών, εάν φορούσε προκλητικά ρούχα, εάν συνοδευόταν με τη θέλησή του στο σπίτι έπειτα από πάρτι, εάν είχε προηγηθεί φλερτ, εάν περπατούσε μόνο του τη νύχτα ή εάν είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η έκθεση ωστόσο είναι μια καλή υπενθύμιση σε όλους όσοι ισχυρίζονται πως επειδή οι γυναίκες διεκδίκησαν το δικαίωμα στην ψήφο και στην εργασία, δεν χρειάζεται πια ο φεμινισμός. 
Όταν υπάρχουν στοιχεία για τέτοιου είδους αντιλήψεις, τι ελπίδες έχουν οι γυναίκες να διεκδικήσουμε ισότητα στην αγορά εργασίας ή να εξαλείψουμε τη μισθολογική ανισότητα και να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζει μια γυναίκα. Ας το δούμε πια κατάματα και ας κάνουμε κάτι γι' αυτό.
Γραφει:Αννα Νινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.