13.10.17

Σε φόντο «μπλε-μαύρο» η Αυστρία

Λίγες μέρες πριν τις αυστριακές εκλογές, οι ηγέτες των αυστριακών κομμάτων συμμετείχαν την Πέμπτη σε μια τελευταία τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών (15/10), στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι συντηρητικοί. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος (OeVP), προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενώ «μάχη» αναμένεται για τη δεύτερη θέση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPOe) και του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας (FPOe).

Αναλυτές προβλέπουν πως ο Κουρτς θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα, την επονομαζόμενη συνεργασία «Μπλε-Μαύρου».
Το επόμενο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» του συντηρητικού κόμματος και των σοσιαλδημοκρατών. Οι δυο τους συγκυβερνούν στην Αυστρία για 44 χρόνια από τα 72 που συμπληρώνονται από το 1945.
Μια τέτοια πιθανότητα θα δοκιμάσει τα δύο κόμματα με τον επικεφαλής του SPOe να δηλώνει πως θα προτιμήσει την αντιπολίτευση εάν δεν κερδίσει τις εκλογές.

Υποτονική τηλεμαχία

Στο χθεσινό debate, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε κάποια λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αμαυρώθηκε από ατυχίες και παραιτήσεις.
Επίσης, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεμαχία που ήταν αρκετά υποτονική, συζητήθηκαν πέντε ζητήματα τα οποία είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι, και οι τρεις επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων ζήτησαν να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η είσοδος φθηνών εργατικών χεριών από την ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ούλρικε Λούνατσεκ των Πρασίνων τόνισε ότι οικονομία και περιβάλλον συμβαδίζουν.
Κουρτς και Στράχε υπογράμμισαν ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αυστρίας. Αν και πρότειναν διαφορετική λύση για το ζήτημα και οι δύο υπογράμμισαν ότι τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει να μαθαίνουν γερμανικά προτού ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.