19.10.17

«Πού είναι ο Σαντιάγο Μαλδονάδο;»: Βρέθηκε σορός που εκτιμάται ότι ανήκει στον ακτιβιστή


Ένα πτώμα που βρέθηκε σε ποτάμι της Παταγονίας είναι πιθανό να ανήκει στον Σαντιάγο Μαλδονάδο, τον ακτιβιστή ο οποίος εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην Παταγονία για τα δικαιώματα των ιθαγενών και η εξαφάνιση του συγκλόνισε την Αργεντινή και όχι μόνο.Μολονότι ο Τύπος της Αργεντινής, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, θεωρεί δεδομένο ότι το πτώμα ανήκει πράγματι στον Σαντιάγο Μαλδονάδο, καθώς η ταυτότητά του ανακαλύφθηκε μέσα σε μια τσέπη των ρούχων που φόραγε, η οικογένειά του αρνείται ακόμη να το επιβεβαιώσει και θα περιμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

«Το ότι βρέθηκαν προσωπικά του αντικείμενα στα ρούχα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητάς του, δεν συνεπάγεται την αναγνώρισή του. Το πτώμα θα υποβληθεί σε νεκροψία τις επόμενες ημέρες στο Μπουένος Άιρες», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας ειδικός που βοηθά την οικογένεια.

Το πτώμα αναμένεται να μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Μπουένος Άιρες, όπου ιατροδικαστές θα προχωρήσουν σε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του θύματος. Η νεκροψία αναμένεται επίσης να αποκαλύψει τα αίτια του θανάτου του.
Παρέμβαση για τον Σαντιάγο στη συναυλία αλληλεγγύης και στήριξης της Ηριάννας Β.Λ. στις 22 Σεπτέμβρη

Σε μια χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα βαθιά σημάδια από την καταστολή της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983, επί των ημερών της οποίας οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 30.000, η εξαφάνιση του Μαλδονάδο προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Αργεντινής, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, το πτώμα δεν έχει εμφανή σημάδια από τραύματα ή από σφαίρες.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου, ο Σαντιάγο Μαλδονάδο συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια κινητοποίηση αυτοχθόνων Μαπούτσε, οι οποίοι διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικές τους γαίες που έχει αγοράσει ο ιταλός επιχειρηματίας Λουτσιάνο Μπενετόν. Έκτοτε αγνοείται. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως είδαν την αστυνομία να συλλαμβάνει τον Σαντιάγο μετά την πορεία, όμως η αστυνομία αρνείται το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.