23.10.17

Το Βερολίνο φώναξε: «Σταματήστε την ακροδεξιά»

Με συνθήματα όπως «η καρδιά μας χτυπά για τη διαφορετικότητα», «Σταματήστε το AfD» και «Υψώνουμε τη φωνή μας κατά του μίσους», χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Βερολίνου κατά του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μόλις δύο ημέρες πριν καταλάβει τις έδρες του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Τη διαδήλωση διοργάνωσε το κίνημα Campact, που κάλεσε τους Γερμανούς να βγουν στους δρόμους και «να κλέψουν την παράσταση από το AfD».
Όπως τόνιζε στο κείμενο-κάλεσμα, «όταν το AfD καθίσει για πρώτη φορά στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής στις 24 Οκτωβρίου, πρέπει να γνωρίζει ότι το κοινοβούλό μας δεν είναι σκηνή για ρατσιστές, διακρίσεις και παραχάραξη της Ιστορίας!».
Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι ίσως τώρα είναι αργά για να σταματήσουμε το AfD. Σύμφωνα με τη δασκάλα Ανέτ Σέντλερ, που μετείχε στο συλλαλητήριο, «το μόνο που μας έμεινε είναι να διαδηλώνουμε, να λέμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν ψήφισαν το AfD».
Άλλοι, όπως ο 25χρονος φοιτητής Μπάστιαν Σμιντ, είπε ότι πήγε στη διαδήλωση για πιέσει τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να «διαδηλώσουν μέσα στο κοινοβούλιο ενάντια στο AfD».
«Αλλά, πάνω απ' όλα», είπε, «όλοι οι άνθρωποι, ό,τι και να κάνουν στη ζωή τους, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στον ρατσισμό».
Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, που για πρώτη φορά εκπροσωπείται στη γερμανική Βουλή, έφτασε να βγει τρίτο κόμμα και να λάβει ποσοστό 12,6% των ψήφων με καθαρά ακροδεξιά, ρατσιστική και εθνικιστική ατζέντα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Γερμανία, που για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα δει στη Βουλή της ένα τόσο ακραίο κόμμα.
Ωστόσο, οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η σκληρή λιτότητα που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και το προσφυγικό έδωσαν τροφή στην επιχειρηματολογία του, ενισχύοντάς την εκλογική του δύναμη, ιδίως στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενική και η φτώχεια μεγαλύτερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.