5.10.17

Σκηνές απελπισίας σε Μόρια και ΒΙΑΛ

Σε μαύρες τρύπες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων έχουν μετατραπεί τα ΚΥΤ σε Λέσβο και Χίο. Μόρια και ΒΙΑΛ αντίστοιχα ασφυκτιούν από πολλές εκατοντάδες απελπισμένους ανθρώπους που υποχρεώνονται να διαβιούν σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ανθρώπινες, ατενίζοντας τους επόμενους χειμωνιάτικους μήνες με φόβο ακόμα και για τη ζωή τους.

Αλλωστε, μόλις τον προηγούμενο χειμώνα στη Μόρια χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όταν το χιόνι κάλυψε και τις καλοκαιρινές σκηνές όπου διέμεναν ακόμη άνθρωποι.
Θα περίμενε κανείς ότι το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η τραγική κατάληξη τεσσάρων ανθρώπων θα ήταν αρκετό ώστε οι αρμόδιοι να φροντίσουν για τη μη επανάληψη του φαινομένου.
Ωστόσο η πραγματικότητα στους δύο καταυλισμούς δείχνει ότι ο κίνδυνος να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα παραμένει έντονος.
Στη Μόρια των 4.831 ψυχών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές εκδρομικού τύπου, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ τα προβλήματα με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι πιο έντονα από ποτέ.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν σχετικές αναφορές, στις τέντες διαμένουν ακόμα και άνθρωποι με αναπηρίες, ασθενείς, ακόμα και ασυνόδευτα ανήλικα από αυτά που καταφτάνουν κατά δεκάδες το τελευταίο διάστημα.
Χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο για 260 ασυνόδευτα ανήλικα εκεί, ενώ 77 από αυτά έχουν φτάσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο, μεταξύ τους και κορίτσια που εγκυμονούν.
Επίσης πρέπει να σημειωθούν οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην πτέρυγα των ασυνόδευτων, καθώς και το γεγονός ότι μετά τις πέντε το απόγευμα ο χώρος μένει χωρίς επιτήρηση.
«Δυστυχώς και γι' αυτούς όλους δεν υπάρχει καμία ξεχωριστή μεταχείριση όσον αφορά τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται και αυτοί να παραμείνουν πολλούς μήνες σε αυτές τις συνθήκες και με τον χειμώνα προ των πυλών» τονίζουν οργανώσεις αλληλεγγύης.
Οπως μάλιστα υποστηρίζουν σε επίσημες αναφορές, η αστυνομία εκεί προχωρά αυτόματα σε διαδικασία κράτησης ταυτόχρονα με τις αφίξεις. Παράλληλα, πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κοριτσιών.
«Ακόμα και η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής είναι προβληματική», τονίζουν, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον ρατσισμό και τη βία που δέχονται άτομα της LGBT κοινότητας.
Προβληματικό παραμένει και το πλαίσιο νομικής βοήθειας, αφού οι δικηγόροι δεν αρκούν, ενώ και η πρόσβαση στο Προαναχωρησιακό Κέντρο με τους 159 κρατούμενους (μεταξύ τους και τέσσερις Σύροι με απορριπτική απόφαση) είναι σχεδόν αδύνατη.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι μοναδικές απαντήσεις που υπάρχουν από φορείς όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ο σχεδιασμός για τη μεταφορά ομάδων στην ηπειρωτική χώρα (που όμως καθυστερεί), ενώ αναφέρθηκε και ότι οι απελάσεις στην Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων των νησιωτικών hotspots την προηγούμενη εβδομάδα, τονίστηκε η ανάγκη για την προμήθεια θερμαντικών μέσων και κλινοσκεπασμάτων ενόψει του χειμώνα.
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη ΒΙΑΛ, στη Χίο, μόνο που εκεί αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Το κλείσιμο της Σούδας και η μεταφορά του συνόλου των νεοαφιχθέντων στη ΒΙΑΛ υποχρέωσε τους αρμόδιους στην τοποθέτηση σκηνών σε χώρο περιμετρικά του ΚΥΤ, χωρίς όμως να παρατηρηθεί κάποια μέριμνα για την αντίστοιχη αύξηση των υποδομών κοινής χρήσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σκηνές αυτές, που στεγάζουν ήδη ολόκληρες οικογένειες, στήθηκαν πάνω σε φρεσκοσκαμμένο χώμα που με την πρώτη βροχή θα μετατραπεί σε λασπότοπο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους 340 ανθρώπους που διαμένουν εκεί.
Οπως μάλιστα έλεγαν πρόσφυγες που ζουν στη ΒΙΑΛ, σε τμήμα του χώρου όπου έχουν τοποθετηθεί οι σκηνές αυτές, καταλήγουν λύματα που διαφεύγουν από τουαλέτες και ντους που υπάρχουν σε ψηλότερο σημείο…
Η επέκταση αυτή της ΒΙΑΛ ξεσήκωσε ακόμα μία φορά τους κατοίκους του Χαλκειούς που χτες, σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας εντός του χωριού, ζήτησαν το άμεσο κλείσιμο της δομής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Μαν. Βουρνούς, προανήγγειλε απόφαση του Δ.Σ. με την οποία ο δήμος θα αρνηθεί την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του χώρου στο υπουργείο - λήγει τον Δεκέμβριο του 2018.
Επίσης προχτές και ταυτόχρονα με την παρουσία ομάδας κατοίκων στα όρια του ΚΥΤ, παρατηρήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις ομάδας ανηλίκων (μεταξύ τους και αρκετοί ασυνόδευτοι). Διαφωνώντας και αυτοί με την επέκταση του οικισμού, ξεσηκώθηκαν και απειλήθηκαν επεισόδια που έληξαν με την προσαγωγή 15 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.